Pojačan policijski nadzor vozača u prometu uz obilježavanje “Martinja”

POŽEGA – U razdoblju od 10. do 13. studenoga 2017. godine policijski službenici će pojačano kontrolirati promet zbog očekivano povećanog broja sudionika u cestovnom prometu koji su konzumirali alkoholna pića, budući da se na području Požeštine, ali i cijele Republike Hrvatske, održavaju proslave narodnog običaja krštenja mošta tzv. „Martinja”.

-Podsjećamo da je tijekom prošlogodišnje akcije na vožnju pod utjecajem alkohola i droga od  11. do 14. studenoga ukupno kontrolirano 310 vozača. Od toga je kod 24 vozača utvrđena prisutnost alkohola u organizmu, a utvrđeno je i stotinjak drugih prometnih prekršaja (gotovo pola se odnosi na nepropisnu brzinu). Ako promatramo koncentracije alkohola koje su utvrđene kod nesavjesnih vozača najviše koncentracija, njih 11, utvrđeno je između 1 i 1,5 promila, a prema dobnoj strukturi najviše prekršitelja je bilo  između 25 i 30 godina njih 10 – ističe glasnogovornica Policijske uprave požeško-slavonske dodajući kako je apsolutni „rekorder“ bio 26-godišnji vozač osobnog automobila na području Požege kojemu je utvrđena prisutnost alkohola u organizmu u koncentraciji od čak 2,46 promila.

Ivana Radić, glasnogovornica Policijske uprave požeško-slavonske

-U tom razdoblju dogodilo se sedam prometnih nesreća, dvije s materijalnom štetom i pet s ozlijeđenim osobama, tj. jedna osoba je teško i osam ih je lakše ozlijeđeno. Naglašavamo da su zakonom predviđene kazne, vezano za prekršaje upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, u rasponu od  700 pa sve do 15.000 kuna  ovisno o utvrđenoj koncentraciji alkohola u krvi. Ukoliko se radi o recidivistima sud za navedeni prekršaj može izreći i kaznu zatvora do 60 dana, a osim novčane kazne vozačima će biti određena i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od jednog do 15 mjeseci – nastavlja glasnogovornica radić napominjući kako će se prema vozačima koji počine takav teži prekršaj primijeniti i policijske ovlasti isključivanja iz prometa, ali i ovlasti iz članka 134., 135. i 137. Prekršajnog zakona koje podrazumijevaju smještanje u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnih sredstava.

Većina vozača zaboravlja, ili zanemaruje činjenicu da je za razgradnju alkohola iz organizma potrebno određeno vrijeme iz kojeg se razloga pozivaju vozači da nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića ne sjedaju za upravljač vozila najmanje 24 sata.

-Policijski službenici kontrolirati će vozače na lokacijama koje su se proteklih godina pokazale kao najugroženije, odnosno na kojima je evidentiran najveći broj prometnih prekršaja i nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola, a sve u cilju smanjenja prometnih nesreća i njihovih posljedica te povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama -zaključuje glasnogovornica Policijske uprave požeško-slavonske i još jednom upozorava da vozači ne sjedaju za upravljač ukoliko su konzumirali alkohol, da brzinu prilagode vremenskim i drugim uvjetima, te dosljedno poštuju zakonske propise.

0 Comment