Pohvale i pokloni požeško-slavonskog župana školama i jakšićkom vrtiću za najljepše vrtove

Autor: D.K.

POŽEGA – Najljepši školski vrt u Republici Hrvatskoj, koju je titulu – Zlatnu plaketu osvojila Osnovna škola Lipik bio je razlog prijema kod požeško-slavonskog župana, kao osnivača te škole na kojem je bila ravnateljica i djelatnici te obrazovne ustanove, zaslužni za tu prestižnu nagradu. Na prijemu je bila i ravnateljica Poljoprivredne škole Marija Grgić i ravnateljica Dječjeg vrtića Jakšić Ivona Pečur te načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević.  

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević je uz čestitke svima uručio i prigodne poklone kao poticaj za dalje sudjelovanje u uređenju školskih vrtova te istakao i opredijeljenost županije da se potakne da sve škole koje imaju mogućnost osnuju svoje vrtove, voćnjak, zelene oaze, učionice na otvorenom i učeničke zadruge.

– Ponosan sam na sve vaše nagrade koje ste osvojili, a posebno i na projekte koji slijede u školstvu, posebno na projekt Centra za kompetenciju u poljoprivredi koji postaje naša Poljoprivredno-prehrambena škola. Upravo sam saznao da je otvoren Natječaj za taj projekt. Naša županija što se tiče projekata u školstvu postala je šampion na nivou Hrvatske, jer imamo najveći broj projekata u realizaciji. Lipik je naša prva škola koja je uz financiranje županije jedan dio prostora prenamijenila za dvije nove učionice, uredila i dvije učionice na otvorenom, a škola je počela raditi i u jednoj smjeni. Ravnateljica izvrsno upravlja školom, a znam i da ima još niz projekata za školu i njen razvoj. Ovih dana krenut ćemo i u energetsku obnovu cijele škole uz sufinanciranje županije od 500 tisuća kuna. Posebno sam ponosan što je priznanje dobio i tek prije dvije godine otvoren Dječji vrtić u Jakšiću za svoj vrt i voćnjak. Za sve je zaslužna ravnateljica koja je i osobno oslikala cijelu unutrašnjost vrtića, brine se za vrt i plastenik iz kojega je povrće sve upotrijebljeno u vrtićkoj kuhinji za dječje obroke. Pozivam sve ravnatelje na području županije da se ne uspavaju nego da se uključuju u sve projekte, dati inicijativu, uvesti nove standarde, dati sebe i svoje djelatnike u tim projektima – istakao je župan Tomašević.

– Od 2014. godine intenzivno radimo na uređenju školskog okoliša. Ideje su samo nicale, a sve je lakše kad su učenici i svi djelatnici uvijek spremni za realizaciju istih. Uređenje vlastitog vrta pozitivno je utjecalo na osobni razvoj, zaštitu okoliša i društveno poduzetništvo. Učenici se raduju radnim akcijama, učenju na otvorenom, druženju i konzumaciji proizvoda koje su sami uzgojili i čije podrijetlo dobro poznaju. Cilj je da učenici stječu radne, ekološke i gospodarske navike, potiču marljivost, timski rad, inovativnost i poduzetnost. Osnovne potrebe djece za neposrednim druženjem, tjelesnom aktivnošću i boravkom na otvorenom danas su čak izraženije nego prije. Ova nagrada je kruna našeg rada, raduje nas, ali i obvezuje. Otvorenje novog natječaja održat će se u našoj školi, a Zlatnu povelju sljedećem dobitniku uručit će jedan od naših učenika. Ponosna sam na našu školu, a ovakvim projektima predstavljamo Grad i Županiju – istakla je Klaudija Kovač, ravnateljica OŠ Lipik koja je županu za dobru suradnju i financijsku pomoć školi uručila adventski vijenac za županov stol. Sve proizvode iz školskog vrta koriste u školskoj kuhinji, dio prerađuju u pekmeze, džemove, sokove koje stavljaju i na tržište kroz lokalne sajmove.

Ravnateljica Poljoprivredno-prehrambene škole Požega, Marija Grgić, istakla je da njihova škola ima velike poljoprivredne površine pod kulturama i vinograde i voćnjake na kojima provode i svoje nastavne planove i educiraju učenike.

– Prvi puta smo se prijavili u prošloj školskoj godini, a priznanje smo dobili u konkurenciji još tri poljoprivredne škole iz Slavonije. Kruna našeg rada je to što smo postali Centar za kompetenciju u poljoprivredi. Na svim našim površinama pokrećemo nove inicijative, sadimo novi ekološki voćnjak s 50 sorti raznog voća, kakvog u RH nema. Imat će najnoviji sustav mreža za zaštitu. Jednu veliku površinu od Hektara pretvorili smo u školski vrt u kojemu rade svi našu učenici i nastavnici. Plan nam je i prerada tih svih poljoprivrednih proizvoda, od sokova, salata, kečapa, pekmeza,proizvodimo pekarske proizvode i kolača. Planiramo kroz naše praktikume preradu svih vrsta voća i povrća na moderan način, pokazati našim učenicima, biti centar za obrazovanje i drugim učenicima poljoprivrednih škola ali i građanima, malim proizvođačima i poljoprivrednicima. To će biti dio našeg Centra za kompetenciju.

Posebno priznanje dobio je i Dječji vrtić Jakšić, koji djeluje tek dvije godine.

– Još uvijek imamo jako puno posla oko našeg okoliša, no kroz projekt smo izgradili mali vrt, voćnjak i plastenik. Glavni cilj nam je da djeca u vremenu proljeća, ljeta i jeseni što više vremena provode vani, na otvorenom, ali ne samo za igru nego i kroz praktičan rad. Pokazalo se da djeca to vole i žele – istakla je ravnateljica vrtića Ivona Pečur, koja je i osobno dala svoj veliki doprinos u vrtiću oslikavši interijere u prostorijama gdje borave djeca.

– Svojim vrtom djeca dječjeg vrtića ne samo što su se zabavila, nešto naučili, nego su proizvodima vrta obogatili i svoju kuhinju u vrtiću. Pomogli smo djeci u njihovoj edukaciji, povećali njihova saznanja te doprinijeli njihovom zajedničkom postignuću. Naš vrtić i jaslice su sada puni i moramo ga proširivati, a planiramo na novom prostoru proširiti i naš dječji vrt za povrće, voće, ukrasno drveće i napraviti mali park – dodao je načelnik općine Ivica Kovačević koji najavljuje da će se vrtić i dalje javljati na sve projekte.

Župan Tomašević je na kraju izrazio uvjerenje kako će druge škole s područja Požeško-slavonske županije dogodine biti u konkurenciji za najljepši vrt i odnijeti prestižnu nagradu. 

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot