Pohvale i pokloni požeško-slavonskog župana školama i jakšićkom vrtiću za najljepše vrtove

Autor: DK

POŽEGA – Najljepši školski vrt u Republici Hrvatskoj, koju je titulu – Zlatnu plaketu osvojila Osnovna škola Lipik bio je razlog prijema kod požeško-slavonskog župana, kao osnivača te škole na kojem je bila ravnateljica i djelatnici te obrazovne ustanove, zaslužni za tu prestižnu nagradu. Na prijemu je bila i ravnateljica Poljoprivredne škole Marija Grgić i ravnateljica Dječjeg vrtića Jakšić Ivona Pečur te načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević.  

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević je uz čestitke svima uručio i prigodne poklone kao poticaj za dalje sudjelovanje u uređenju školskih vrtova te istakao i opredijeljenost županije da se potakne da sve škole koje imaju mogućnost osnuju svoje vrtove, voćnjak, zelene oaze, učionice na otvorenom i učeničke zadruge.

blank– Ponosan sam na sve vaše nagrade koje ste osvojili, a posebno i na projekte koji slijede u školstvu, posebno na projekt Centra za kompetenciju u poljoprivredi koji postaje naša Poljoprivredno-prehrambena škola. Upravo sam saznao da je otvoren Natječaj za taj projekt. Naša županija što se tiče projekata u školstvu postala je šampion na nivou Hrvatske, jer imamo najveći broj projekata u realizaciji. Lipik je naša prva škola koja je uz financiranje županije jedan dio prostora prenamijenila za dvije nove učionice, uredila i dvije učionice na otvorenom, a škola je počela raditi i u jednoj smjeni. Ravnateljica izvrsno upravlja školom, a znam i da ima još niz projekata za školu i njen razvoj. Ovih dana krenut ćemo i u energetsku obnovu cijele škole uz sufinanciranje županije od 500 tisuća kuna. Posebno sam ponosan što je priznanje dobio i tek prije dvije godine otvoren Dječji vrtić u Jakšiću za svoj vrt i voćnjak. Za sve je zaslužna ravnateljica koja je i osobno oslikala cijelu unutrašnjost vrtića, brine se za vrt i plastenik iz kojega je povrće sve upotrijebljeno u vrtićkoj kuhinji za dječje obroke. Pozivam sve ravnatelje na području županije da se ne uspavaju nego da se uključuju u sve projekte, dati inicijativu, uvesti nove standarde, dati sebe i svoje djelatnike u tim projektima – istakao je župan Tomašević.

blank– Od 2014. godine intenzivno radimo na uređenju školskog okoliša. Ideje su samo nicale, a sve je lakše kad su učenici i svi djelatnici uvijek spremni za realizaciju istih. Uređenje vlastitog vrta pozitivno je utjecalo na osobni razvoj, zaštitu okoliša i društveno poduzetništvo. Učenici se raduju radnim akcijama, učenju na otvorenom, druženju i konzumaciji proizvoda koje su sami uzgojili i čije podrijetlo dobro poznaju. Cilj je da učenici stječu radne, ekološke i gospodarske navike, potiču marljivost, timski rad, inovativnost i poduzetnost. Osnovne potrebe djece za neposrednim druženjem, tjelesnom aktivnošću i boravkom na otvorenom danas su čak izraženije nego prije. Ova nagrada je kruna našeg rada, raduje nas, ali i obvezuje. Otvorenje novog natječaja održat će se u našoj školi, a Zlatnu povelju sljedećem dobitniku uručit će jedan od naših učenika. Ponosna sam na našu školu, a ovakvim projektima predstavljamo Grad i Županiju – istakla je Klaudija Kovač, ravnateljica OŠ Lipik koja je županu za dobru suradnju i financijsku pomoć školi uručila adventski vijenac za županov stol. Sve proizvode iz školskog vrta koriste u školskoj kuhinji, dio prerađuju u pekmeze, džemove, sokove koje stavljaju i na tržište kroz lokalne sajmove.

blankRavnateljica Poljoprivredno-prehrambene škole Požega, Marija Grgić, istakla je da njihova škola ima velike poljoprivredne površine pod kulturama i vinograde i voćnjake na kojima provode i svoje nastavne planove i educiraju učenike.

– Prvi puta smo se prijavili u prošloj školskoj godini, a priznanje smo dobili u konkurenciji još tri poljoprivredne škole iz Slavonije. Kruna našeg rada je to što smo postali Centar za kompetenciju u poljoprivredi. Na svim našim površinama pokrećemo nove inicijative, sadimo novi ekološki voćnjak s 50 sorti raznog voća, kakvog u RH nema. Imat će najnoviji sustav mreža za zaštitu. Jednu veliku površinu od Hektara pretvorili smo u školski vrt u kojemu rade svi našu učenici i nastavnici. Plan nam je i prerada tih svih poljoprivrednih proizvoda, od sokova, salata, kečapa, pekmeza,proizvodimo pekarske proizvode i kolača. Planiramo kroz naše praktikume preradu svih vrsta voća i povrća na moderan način, pokazati našim učenicima, biti centar za obrazovanje i drugim učenicima poljoprivrednih škola ali i građanima, malim proizvođačima i poljoprivrednicima. To će biti dio našeg Centra za kompetenciju.

blankPosebno priznanje dobio je i Dječji vrtić Jakšić, koji djeluje tek dvije godine.

– Još uvijek imamo jako puno posla oko našeg okoliša, no kroz projekt smo izgradili mali vrt, voćnjak i plastenik. Glavni cilj nam je da djeca u vremenu proljeća, ljeta i jeseni što više vremena provode vani, na otvorenom, ali ne samo za igru nego i kroz praktičan rad. Pokazalo se da djeca to vole i žele – istakla je ravnateljica vrtića Ivona Pečur, koja je i osobno dala svoj veliki doprinos u vrtiću oslikavši interijere u prostorijama gdje borave djeca.

blank– Svojim vrtom djeca dječjeg vrtića ne samo što su se zabavila, nešto naučili, nego su proizvodima vrta obogatili i svoju kuhinju u vrtiću. Pomogli smo djeci u njihovoj edukaciji, povećali njihova saznanja te doprinijeli njihovom zajedničkom postignuću. Naš vrtić i jaslice su sada puni i moramo ga proširivati, a planiramo na novom prostoru proširiti i naš dječji vrt za povrće, voće, ukrasno drveće i napraviti mali park – dodao je načelnik općine Ivica Kovačević koji najavljuje da će se vrtić i dalje javljati na sve projekte.

Župan Tomašević je na kraju izrazio uvjerenje kako će druge škole s područja Požeško-slavonske županije dogodine biti u konkurenciji za najljepši vrt i odnijeti prestižnu nagradu. 

blank

blank

blank

blank

blank

blank

close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića