Podignuta Zelena zastava: Dječji vrtić Jakšić dobio status Eko vrtića /FOTO/

Dječji vrtić Jakšić dobio je status Eko vrtića, a mali vrtićarci, tete i roditelji proslavili su to jučer svečanim podizanjem Zelene zastave. Vrtić u Jakšiću tako je prvi vrtić u Požeško-slavonskoj županiji koji se može ponositi tim statusom.

“Sve je počelo našom odlukom da posadimo svoj vrt u krugu dječjeg vrtića. Dobili smo sredstva za prvi Projekt zdrave prehrane od Uniqua osiguranja i tako smo počeli sa sadnjom vrta. kasnije smo sudjelovali i na natječaju HRT za najljepši vrt gdje smo dobili priznanje i nagradu na najljepši vrt. Poslije toga pozvali su nas u Zagreb u Udrugu Lijepa naša da sudjelujemo na seminaru gdje ćemo naučiti kako postati Eko vrtić. Tada smo angažirali i svoj nadzorni odbor, roditelje i djecu. Oslonili smo se i na ekologiju, prikupljamo stare baterije koje prodajemo, pojačali smo rad u vrtu i sve usmjerili na zdravu prehranu djece u Dječjem vrtiću. Djeca sudjeluju u cijelom procesu od sadnje, zalijevanja biljki i branja plodova, pa sve do kuhinje. Oni to voće i povrće svakako drugačije gledaju, jer su ga sami uzgojili,” naglasila je ravnateljica vrtića Ivona Pečur.

“Udruga Lijepa naša nam je nakon svega dodijelila Zelenu zastavu kao prvom zelenom i eko dječjem vrtiću u Hrvatskoj, taj status ima nekoliko škola u RH a kao odgojno obrazovna institucija smo jedini u našoj Požeško-slavonskoj županiji, od škola, udruga i vrtića. Taj status nam sada svakako otvara put i prema nekim europskim projektima na koje ćemo moći aplicirati i osigurati što bolje uvjete za djecu u vrtiću,” dodala je ravnateljica Pečur.

Sve roditelje, a posebno djecu i odgojiteljice u vrtiću pozdravio je načelnik općine Jakšić, Ivica Kovačević, inicijator i voditelj gradnje vrtića u Jakšiću. “Još 2016. godine kada smo krenuli na osnivanje Ustanove Dječji vrtić Jakšić. Općina je imala vjeru u ovaj mladi kadar i ravnateljicu, dala im povjerenje i oni su ga upravo ustrojili na pravi način. Već prve školske godine imali smo vrtić potpuno popunjen, za evo za sljedeću godinu imat ćemo problema i nešto djece na čekanju, pa razmišljamo o njegovom proširenju i dogradnji. Ravnateljica je sa djelatnicima ušla i u nekoliko projekata koji su se pokazali vrlo vrijednima i dobili smo već neka priznanja za ekološki vrt, najljepši vrt, a evo i Zelenu zastavu kao prvi dječji vrtić u RH koji je zadovoljio sve kriterije eko i zelenog vrtića,” rekao je načelnik Kovačević. Nakon priredbe svih odgojnih skupina djeca su nestrpljivo odnijela zastavu do jarbola i podigla je uz odbrojavanje i skandiranje – eko vrtić.

IZVOR: pszupanija.hr

0 Comment