Požega.eu
OBILJEŽAVANJE MARTINJA U POŽEŠTINI TRAJALO DVA TJEDNA

Počelo u Kutjevu a završilo na Velikom kamenu kod obitelji Hodak

PRIJE 2 TJEDNA
TEKST: D. Mirkovivć
FOTO: D. MIRKOVIĆ

Prijavite se da možete ocijeniti galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

PRIJE 2 TJEDNA
TEKST: D. Mirkovivć
FOTO: D. MIRKOVIĆ

Ovogodišnji blagdan sv. Martina obilježavao su u požeškom kraju čak dva tjedna. Počelo je 4. studenog ove godine u podrumu Zorice Tandare i Vinka Krsnika u Kutjevu, a završio jutros u vinogradarskoj kući obitelji Božice i Roberta Hodaka na Velikom kamenu iznad Požege. Tako su vinski biskupi Hrvoje Sontaki Ceco i Ivan Fistrić iz Kutjeva i Boris Benčić iz Požega, a pogotovo vinski kardinal uzoriti Vlado Bauer imali pune ruke posla.
(FOTO,)
Obitelj Hodak Martinje slavi drugi puta i to u klijeti na Velikom kamenu u Požeškoj gori odakle pogled puca preko središta Požege prema veličkom kraju i koji rijetko koga ostavlja ravnodušnim.


Gazda Robert, inače suvlasnik tvrtke „Zeleni kvadrat“, za ovu priliku okupio je rodbinu, prijatelje i nekolicinu poslovnih partnera. Kardinal Bauer u pratnji ministranata Uroša Svitlice i Hrvoja Hodaka, domaćinovog sina, obavio je obred krštenja mošta u vino rutinski i buru smijeha okupljenih, kako samo on to zna. Za vinskog kuma Hodakovi su izabrali Branu Šutala, požeškog poduzetnika i dugogodišnjeg obiteljskog prijatelja. On je odgovorno preuzeo obveze brige oko malodobnog kumčeta i praćenje njegov razvoj u podrumu. Ključ podruma novoizabranom kumu predao je dosadašnji kum Tomislav Došen, vinogradara iz Trenkova. 


Gazdarica Božica je pripremila niz jela i slastica. Uz piće dobrodošlice, domaću rakiju i liker od drenjka koju je na vlastitoj komovači macerirao Robert poslužen je kruh i mast. Potom čobanac i prasetina sa ražnja te piletina netom skinuta s vatre. Obilje slasnih kolača, čak 15 vrsta. Pije se mlado tek kršteno vino te Robertova prošlogodišnja vrhunska graševina. Goste služe kći Helena, sin Hrvoje i Suzana Klobučar, obiteljska prijateljica.


Pjevalo se i plesalo do ranih jutarnjih sati a atmosferu su održavali odlični svirači imena Trio Zorana Mršića iz Požege.

Ocijenite galeriju

Prijavite se da možete ocijeniti ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.