Pleternica opet u TOP 10, ali sad po isplaćenim potporama poduzetnicima!

Autor: DK

Od 2014. godine Grad Pleternica konstantno bilježi porast broja obrtnika i poduzetnika (rast od 15% u 2018. u odnosu na 2017.), a najveći porast radnih mjesta je u proizvodnom i građevinskom sektoru, piše portal gradonacelnik.hr.

Lani je taj Grad za poduzetnike iz proračuna izdvojio 2,29 posto, tj. po osobi 97,1 kunu gleda li se per capita kriterij. 

U svim gradovima izdvajanja za poduzetnike iz godine u godinu rastu. Među vodećima, pretežito je riječ od oko milijun kuna godišnje. Svima je jasno da samo takav poticaj može otvoriti radna mjesta i biti jedan od najbitnijih mjera za zadržavanje stanovništva, ali i privlačenje novog. Razne su mjere na raspolaganju – od poticanja samozapošljavanja, sufinanciranja kamata, oslobađanja plaćanja raznih davanja na neko razdoblje do besplatnih savjetodavnih usluga i sl.. S puno povoljnijim uvjetima aktivno se je posljednjih godina uključila i država, a na raspolaganju je za male i srednje poduzetnike novac iz EU fondova, za što su natječaji gotovo stalno otvoreni.

Prije oko deset godina poduzetnici nisu imali gotovo nikakvu potporu, krediti su bili skupi i odobravali su se uz veliko osiguranje. Danas su krediti umjesto oko osam posto, bliži kamati od jedan do dva posto, rokovi otplate su dulji, kao i poček otplate…

-Grad Pleternica značajne napore ulaže u gospodarski razvoj jer samo gospodarski razvoj može pridonijeti ostanku i doseljavanju ljudi u naš grad. Mjere su pažljivo osmišljene i namijenjene onima koji u gradu posluju, ali i svim onima koji svoj poslovni pothvat žele pokrenuti u Pleternici, dinamičnoj i poduzetnoj okolini s povoljnim poslovnim okruženjem. Dokaz tomu je naša poduzetnička zona s cijenom od 2 kn/m2, besplatnim priključcima na infrastrukturu, oslobođenjem plaćanja komunalnog doprinosa i naknada te brojnim mjerama kojima pomažemo rast i razvoj gospodarstva na našem području. Tu je i naš Poduzetnički centar koji osmišljava i priprema projekte za EU sredstva i koji ima izuzetno visoku stopu uspješnosti. Lani smo za poduzetnike nakon prvotno planiranih milijun kuna, sredstva povećali na 1,1 milijun kuna koji su u cijelosti iskorišteni. Najčešće su korištene mjere za nabavu strojeva i opreme i mjere za poduzetnike početnike. I ove godine plan je za poduzetnike dati milijun kuna, ali ih i povećati rebalansom, ako za to bude potrebe – izjavila je kaže gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić za portal gradonacelnik.hr

Značajno je za primjetit da su u prvih deset gradova dva iz slabije razvijene Sisačko-moslavačke županije – Petrinja i Novska te dva iz slavonskih županija – Pleternica i Valpovo. Iz razvijene Istarske županije također dolaze dva grada – Pula i Buzet.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: