Planinari se vratili u “Lapjak”

Autor: D.K.

SANYO DIGITAL CAMERA

POŽEGA- Hrvatsko planinarsko društvo Sokolovac najavljuje svoju godišnju skupštinu na kojoj se očekuje izbor novog rukovodstva nakon dugog niza godina. Skupština će se održati u vraćenom i dijelom preuređenom planinarskom domu Lapjak, u Velikoj,  15.veljače 2014. godine s početkom u 18 sati.

Na skupštini, koja bi trebala biti, i izvještajna i izborna, bit će upriličeno “skromno” obilježavanje 115. obljetnice postojanja Sokolovca. Uz brojne povijesne značajke, vezane za HPD Sokolovac, bit će predstavljena monografija požeškog planinarstva 1898-2013., uz projekciju, koju će prezentirati prof.dr.sc. Antun Lovrić, predsjednik HPD.  Planira se i javno otkrivanje dviju spomen ploča, u holu planinarskog doma Lapjak, obnoviteljima društa, i to Tomislavu Mrnjavčiću, koji je obnovio društvo 1933. godine te Stjepanu Lovriću-Sipi, obnovitelju društva 1950. godine.

PLANINARI-konferencija za novinare 11.2.2014.

Za skupštinu su pripremljeni i prijedlozi programa aktivnosti za tekuću godinu koji treba prihvatit skupština. Predlažu se brojne aktivnosti i manifestacija od “Papučkih” jaglaca, tradicionalnog maskenbala, do susreta planinara pjesnika i slikara na Sovskom jezeru i susreta planinara Slavonije.

Kao novina u radu društva je intenzivniji rad planinarskih škola u što se posebno uključila osnovna škola Antuna Kanižlića. Razlog tomu je što društvo “žarko” priželjkuje obnovu članstva. Postojeće članstvo je starije životne dobi iako se biološki nose sa svim planinarskim izazovima gledajući na mlađe generacije, dodajući primjer dr. Garilovića koji se rame uz rame nosi sa svojim kolegama 40-godišnjacima, pa i mlađima.

Na tragu da se podmladi društvo krenula je “mala planinarska škola” u osnovnoj školi Antuna Kanižlića, u koju je uključena i područna škola u Vidovcima. Nastavnica geografije Jadranka Đaković upoznala je novinare sa radom planinarske škole, koja ujedno i vodi planinarsku školu uz svesrdnu pomoć ravnateljice Marije Samardžija. Na tom je tragu nastavnica Đaković istaknula veliko zadovoljstvo sa suradnjom HPD od kojih očekuje još intenzivniju potporu u radu planinarske škole, što je za cilj da se društvo osnaži mlađim članovima.

Kao još jedan novitet HPD-a je glazbena sekcija planinarskog društva koja je u sklopu društva davnih godina i djelovala. Tako je taj zbor nazvan “Grlom u planine” jer je svojim pjesmama i vezan za planine i sve one predjele koje posjećuju, da bi pjesmom, po povratku sa planinarenja, u opuštenom duhu oplemenili svoje planinarske pothvate. Uspjeh “planinarskog zbora” ne treba sumnjati jer će se za njega, svojom upornošću i svojim umijećem, i dalje svesrdno brinuti Ana Pirović.

 foto: DK i TZ-Velika

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot