PJESME S ORLJAVE

Autor: Jelenko Topić

Iz pera o prošlostiSLAVONSKA POŽEGA – Već dva dana požeškim krajem odjekuje slavonska pjesma. Glazbeni, privredni i javni radnici vratili su festival u grad na Orljavi pod novim nazivom »Zlatne žice Slavonije«, dakako uz dosta izmjena u koncepciji. Pokrovitelji Festivala su redakcija »Večernjeg lista« i Skupština općine Slavonske Požege, a sponzori brojna poduzeća iz republike.

Priredba je počela povorkom, koja sa zapregama, nošnjom i etnografskim pojedinostima prikazuje običaje uz berbu i preradu grožđa u stara vremena u tom vinorodnom kraju. Nastupili su KUD-ovi iz Velike, Biškupaca i Županje, ergela iz Radovanaca i drugi. Grožđe je na samoj priredbi prerađeno u mošt pa se moglo kušati, a organizirana je i degustacija vina.

Prvog festivalskog dana nastupili su tamburaški ansambli »Matija Antun Reljković« iz Davora, »Kristal« iz Županje, »Slavonski trubaduri« iz Starog Petrovog Sela i »Romanca« iz Gunje, koji su izveli skladbe u duhu slavonskog melosa. Pozdravilo ih je više od 3000 posjetilaca na otvorenoj pozornici na Trgu maršala Tita, a specijalni žiri akreditiranih novinara za najbolju izvedbu dodijelio je unikatnu plaketu »Večernjeg lista« tamburašima »Kristala« iz Županje za skladbu »Silni hrabri graničari«. Inače, pod sedam ugostiteljskih šatora s tamburašima bez razglasa veselje je potrajalo do ranih jutarnjih sati.

U povodu Festivala otvreno je pet izložbi: Etnografske posebnosti požeškog kraja u Pleternici, Baština Požeške kotline u požeškoj knjižnici, izložbe slika akademskog slikara Joze Jande u Muzeju i likovnih radova Željka Radmirovića u »Boleru« te slika Snježane Delić i Anite Grbavac-Kitanović u poslovnoj zgradi »Bi-opharma«.

Jučer, drugog dana Festivala, nastpuio je renomirani tamburaški orkestar RKUD-a »Đuro Salaj« iz Slavonskog Broda.

Glavna priredba Festivala bit će večeras u 20 sati, koju će otvoriti gradonačelnik Požege Tomo Jelić. Izvest će se 12 novih skladbi s temama iz života Slavonije, a nastupaju uz Festivalski orkestar Kićo Slabinac, Mirjana Primorac, Đuka Ćaić, Vice Vukov, Mladen Katanić, »Ex Pannonia«, »Slavonski bećari« i drugi. Svakako će najatraktivniji biti ponoćni koncert za zaljubljene na Tekiji u Požegi.

Večernji list, subota 22.09.1990. godina       J. Topić

 

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: