PJESME S ORLJAVE

Autor: Jelenko Topić

Iz pera o prošlostiSLAVONSKA POŽEGA – Već dva dana požeškim krajem odjekuje slavonska pjesma. Glazbeni, privredni i javni radnici vratili su festival u grad na Orljavi pod novim nazivom »Zlatne žice Slavonije«, dakako uz dosta izmjena u koncepciji. Pokrovitelji Festivala su redakcija »Večernjeg lista« i Skupština općine Slavonske Požege, a sponzori brojna poduzeća iz republike.

Priredba je počela povorkom, koja sa zapregama, nošnjom i etnografskim pojedinostima prikazuje običaje uz berbu i preradu grožđa u stara vremena u tom vinorodnom kraju. Nastupili su KUD-ovi iz Velike, Biškupaca i Županje, ergela iz Radovanaca i drugi. Grožđe je na samoj priredbi prerađeno u mošt pa se moglo kušati, a organizirana je i degustacija vina.

Prvog festivalskog dana nastupili su tamburaški ansambli »Matija Antun Reljković« iz Davora, »Kristal« iz Županje, »Slavonski trubaduri« iz Starog Petrovog Sela i »Romanca« iz Gunje, koji su izveli skladbe u duhu slavonskog melosa. Pozdravilo ih je više od 3000 posjetilaca na otvorenoj pozornici na Trgu maršala Tita, a specijalni žiri akreditiranih novinara za najbolju izvedbu dodijelio je unikatnu plaketu »Večernjeg lista« tamburašima »Kristala« iz Županje za skladbu »Silni hrabri graničari«. Inače, pod sedam ugostiteljskih šatora s tamburašima bez razglasa veselje je potrajalo do ranih jutarnjih sati.

U povodu Festivala otvreno je pet izložbi: Etnografske posebnosti požeškog kraja u Pleternici, Baština Požeške kotline u požeškoj knjižnici, izložbe slika akademskog slikara Joze Jande u Muzeju i likovnih radova Željka Radmirovića u »Boleru« te slika Snježane Delić i Anite Grbavac-Kitanović u poslovnoj zgradi »Bi-opharma«.

Jučer, drugog dana Festivala, nastpuio je renomirani tamburaški orkestar RKUD-a »Đuro Salaj« iz Slavonskog Broda.

Glavna priredba Festivala bit će večeras u 20 sati, koju će otvoriti gradonačelnik Požege Tomo Jelić. Izvest će se 12 novih skladbi s temama iz života Slavonije, a nastupaju uz Festivalski orkestar Kićo Slabinac, Mirjana Primorac, Đuka Ćaić, Vice Vukov, Mladen Katanić, »Ex Pannonia«, »Slavonski bećari« i drugi. Svakako će najatraktivniji biti ponoćni koncert za zaljubljene na Tekiji u Požegi.

Večernji list, subota 22.09.1990. godina       J. Topić

 

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot