Perica Oroz predsjednik Udruge klaster proizvođača povrća „Zlatna dolina“ i u trećem mandatu

Autor: DK

Na izbornoj skupštini Udruge klaster proizvođača povrća „Zlatna dolina“ Pleternica ponovno je za predsjednika izabran Perica Oroz, koji je tu funkciju i do sada obnašao i to u dva mandata.

Svi članovi udruge usuglasili su se da Perica Oroz i dalje ostane predsjednik jer on to dobro obavlja, a u narednom razdoblju kada u planu imaju i nove iskorake u proizvodnji i prodaji povrća udrugu treba voditi netko sa dugim iskustvom.

Izabran je i novi Izvršni odbor koji čine tajnik Zvonimir Hruška, te članovi Luka Japarić, Tomislav Pojer i novi član Arijan Šaga

Udruga „Zlatna dolina“ ima 70 članova, no kako kaže Oroz, 50-tak je dosta aktivnih članova, dok se njih nekolicina pasiviziraju i ne sudjeluju baš u radu. – Protekle godina nije bila loša za povrćare, no bila je čudna, u početku previše vode, a kasnije manjak vode. Bilo je i nešto šteta kod kupusa, lubenice su bile s previše vode, manje suhe tvari, no sve u svemu povrćari su mogli biti zadovoljni cijelom prošlom godinom – istakao je predsjednik Oroz koji kaže da ih očekuje i revizija članstva.

-Nastavit ćemo s proizvodnjom za tržište velikih trgovačkih lanaca kao svježeg programa, što naši proizvođači direktno, što preko organizatora proizvodnje. Na taj način otvorena su nam vrata i sa velikim prerađivačima, kao što je Podravka, koju moramo još više intenzivirati. Oni su već s našim voćarima i šljivarima u suradnji, pa ćemo i mi povrćari to morati podići na viši nivo. Dobre rezultate imamo u proizvodnji kupusa za industriju kiseljenja, pa moram reći da velika količina kiselog kupusa na policama trgovina dolazi iz Zlatne doline. Imamo i velikih proizvođača koji proizvode krumpir za chips i za smrznuti program. Naši povrćari prodaju dosta svojih proizvoda i putem tržnica u Požegi i susjednim gradovima u Slavoniji – istakao je Oroz koji je zadovoljan što se članovi preko udruge dobivaju sve potrebne informacije, zajednički se snabdijevaju i sa repromaterijalom. Evo sada su zajednički nabavljali sjemenski krumpir, gdje svakako dobiju dobru sortu i povoljniju cijenu. Zajednički nabavljaju i sjeme hibrida povrća koji daju najbolje prinose u našim uvjetima. Spremaju se na nekoliko projekata navodnjavanja svojih članova, odradili su nekoliko sustava u vrijednosti 100 tisuća kuna za svoje članove, a idu i u projekt navodnjavanja zajedno s Požeško-slavonskom županijom i njihovim potporama. Organizirat će i Dane polja povrća, a posjetit će i Bjelovarski poljoprivredni sajam u potrazi za novim tehnologijama i strojevima.

Više iz kategorije