Otvorena izložba “Arheologija Kaptola” /FOTO/

Autor: S.P.

“Halštatski dani – festival željeznoga doba u Zlatnoj dolini” koji se održavaju 19. i 20. lipnja 2021. godine u Kaptolu, otvoreni su izložbom “Arheologija Kaptola”. Izložba ima za cilj uz nadaleko poznate nalaze ukazati i na činjenicu da su ljudske zajednice na prostoru Kaptola gotovo kontinuirano živjele i ostavljale svoje tragove u proteklih sedam milenija.

U sklopu Europskih dana arheologije i Dana općine Kaptol, u Kaptolu se od 19. i 20 lipnja održavaju Halštatski dani. “Halštatski dani“ nadahnuti su međunarodnim projektom „Iron-Age-Danube“ koji je za cilj imao popularizaciju i prezentaciju najvažnijih stariježeljeznodobnih lokaliteta među kojima je i Kaptol, sada već i u europskim relacijama poznato i priznato nalazište.

Izložba “Arhelogija Kaptola” potvrđuje kontinuitet ljudskih zajednica na ovim prostorima u proteklih sedam milenija. Autorica izložbe je Marta Rakvin, a u organizaciji su bili uključeni Općina Kaptol, Arheološki muzej u Zagrebu, TZ Zlatni Papuk, Odsjek za arheologiju, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Centar za prapovijesna istraživanja te Arheološki muzej Osijek i Gradski muzej Požega.

Uz autoricu izložbe doprinos ovogodišnjim “Halštatskim danima” kao kordinatori pratećih argheloških događanja su Jacqueline Balen i Kristina Rupert dugogodišnji istraživač željeznodobnih lokaliteta na ovim prostorima dr. sc. Hrvoja Potrebicu koji je održao predavanje na temu “Značenje željezno-dobnog Kaptola u europskom kontekstu” s dr. sc. Borutom Križem.

Neosporna i unikatna vrijednost lokaliteta na prostoru Kaptola i Požeške doline koju su potvrdili arheološki nalazi i znanstvena istraživanja tek treba biti na pravi način valorizirana i od strane lokalne zajednice pa i u gospodarsko-turističkom segmentu, naglasio je načelnik općine Kaptol Mile Pavičić. “Mi svoj daljni potencijal razvoja vidimo upravo u razvoju turizma, a idealno je da imamo arheološka nalazišta takve vrijednosti, ne samo u Kaptolu već i na nekoliko drugih lokacija. To je doista ogroman potencijal koji bi trebao biti snažan motor razvoja ovog kraja, uz sve ono što već imamo- prekrasnu prirodu, te prepoznatljivu enogastronomiju.”

“Cijeloj priči velika je podrška Turistička zajednica Zlatni Papuk koja obuhvaća općine Velika, Kaptol, Brestovac i Jakšić i kojoj je višednevna manifestacija “Dani općine Kaptol” prva manifestacija koju su organizirali od osnutka, ali već su pokazali kreativnost i opravdali povjerenje svih nas. Sa zadovoljstvom mogu konstatirati kako smo ostvarili i smještajne kapacitete – unazad dvije godine nismo imali ni jedan ležaj, sada već imamo preko 50 registriranih ležaja što je značajan pomak u pravcu razvoja,” rekao je načelnik Pavičić.

Izložbu Arheologija Kaptola koja je postavljena u prostoru općinske vijećnice posjetitelji će moći razgledati do 30. lipnja, svakoga radnog dana u terminu od 9:00 do 15:00 sati uz prethodnu najavu na telefon 034 231 023. Uz izložbu, bit će održano predavanje Značenje željezno-dobnog Kaptola u europskom kontekstu dr. sc. Boruta Križa i dr. sc. Hrvoja Potrebice.
Program u znaku arheologije nastavlja se i danas. Na Trgu Vilima Korajca u centru Kaptola od 18,00 sati održat će se niz radionica namijenjenih svih uzrastima, a uz stručno vodstvo Marte Rakvin, moći će se proći i rutom Putevima ratnika. S najmlađima će se družiti dr. sc. Jacqueline Balen i Kristina Rupert kroz aktivnosti Klinci željeznog doba (predškolci, 1.-4. razred) i Arheološko istraživanje (5.-8. razred). Julija Filaš Kramberger održat će radionicu za odrasle Tkanje u željeznom dob. Krčma Stari fenjeri prezentirat će pripremu halštatske hrane uz degustaciju.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88