Mještani Poljanske, suborci i prijatelji prisjetili se poginulih vitezova Zdravka Bešlića i Ivana Stožickog

Autor: D.K.

POLJANSKA – Otkrivanjem spomen ploče na Domu hrvatskih branitelja u Poljanskoj u čast dvojice poginulih hrvatskih vitezova, mještani, brojni prijatelji i suborci prisjetili su se i odali počast Zdravku Bešliću i Ivanu Stožickom. Prije 25 godina položili su svoje živote kako bi svi mi mogli danas uživati slobodu u samostalnoj Hrvatskoj. U tom vremenu prije četvrt stoljeća Poljanska je bila prva crta bojišta na kojoj se branila i obranila Požeština od tadašnjih neprijateljskih snaga.

Vlado Boban načelnik općine Velika

– Prije 25 godina, 25.listopada 1991. godine, poginuli su branitelji s našeg područja, Zdravko Bešlić i Ivan Stožicki, a ranjeni su bili Mario Lukić i Ivan Mužević. Zajedno s našom Udrugom branitelja odlučili smo postaviti spomen ploču. Trebalo je biti ujedno i otvaranje novo uređenog Doma hrvatskih branitelja koje kasni zbog lošeg vremena. Završetak uređenja će biti za 15-ak dana, a mi danas odajemo počast našim braniteljima i našim sumještanima – naglasio je Vlado Boban načelnik općine Velika.

Uz roditelje i rodbinu poginulih branitelja nazočili su i bili i njihovi suborci danas članovi UHDBDR Velika, UDVDR Požega i drugi članovi udruga branitelja proisteklih iz Domovinskog rata te pripadnici vojske i brojni drugi.

Ferdinand Troha, zamjenik požeško-slavonskog župana

Sve nazočne je pozdravio i zamjenik požeško-slavonskog župana Ferdinand Troha koji je naglasio kako će spomen ploča u čast Zdravku Bešliću i Ivanu Stožickom trajno svjedočiti o zbivanju u tadašnjem vremenu.

– Četvrt stoljeća nama je prošlo u trenu, a obitelji poginulih nažalost to proživljavaju svakodnevno. Najmanje što možemo reći je hvala i to smo rekli s ovim velikim odazivom ovdje na otkrivanje spomen ploče – rekao je Ferdinand Troha zahvalivši se u svoje ime kao i požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića općini Velika koja je potaknula postavljanje spomen ploče i uređenje Doma hrvatskih branitelja.

Spomen ploču su otkrili najmlađi članovi obitelji poginulih, a blagoslovio i na sve nazočne Božji blagoslov zazvao mjesni stražemanski župnik vlč. Robert Mokri. Učenici OŠ Ivana Gorana Kovačića Velika recitirali su pjesmu i pročitali esej o domovini i braniteljima.

Uređenje i dovršetak radova na domu se planira u narednih 15-ak dana. Projekt uređenja vrijedan je nešto više od 450 tisuća kuna, financiranje je potpomognuto sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i općine Velika, a služit će svim mještanima Poljanske.

/Foto: D.Mirković /

 

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: