Mještani Poljanske, suborci i prijatelji prisjetili se poginulih vitezova Zdravka Bešlića i Ivana Stožickog

Autor: D.K.

POLJANSKA – Otkrivanjem spomen ploče na Domu hrvatskih branitelja u Poljanskoj u čast dvojice poginulih hrvatskih vitezova, mještani, brojni prijatelji i suborci prisjetili su se i odali počast Zdravku Bešliću i Ivanu Stožickom. Prije 25 godina položili su svoje živote kako bi svi mi mogli danas uživati slobodu u samostalnoj Hrvatskoj. U tom vremenu prije četvrt stoljeća Poljanska je bila prva crta bojišta na kojoj se branila i obranila Požeština od tadašnjih neprijateljskih snaga.

Vlado Boban načelnik općine Velika

– Prije 25 godina, 25.listopada 1991. godine, poginuli su branitelji s našeg područja, Zdravko Bešlić i Ivan Stožicki, a ranjeni su bili Mario Lukić i Ivan Mužević. Zajedno s našom Udrugom branitelja odlučili smo postaviti spomen ploču. Trebalo je biti ujedno i otvaranje novo uređenog Doma hrvatskih branitelja koje kasni zbog lošeg vremena. Završetak uređenja će biti za 15-ak dana, a mi danas odajemo počast našim braniteljima i našim sumještanima – naglasio je Vlado Boban načelnik općine Velika.

Uz roditelje i rodbinu poginulih branitelja nazočili su i bili i njihovi suborci danas članovi UHDBDR Velika, UDVDR Požega i drugi članovi udruga branitelja proisteklih iz Domovinskog rata te pripadnici vojske i brojni drugi.

Ferdinand Troha, zamjenik požeško-slavonskog župana

Sve nazočne je pozdravio i zamjenik požeško-slavonskog župana Ferdinand Troha koji je naglasio kako će spomen ploča u čast Zdravku Bešliću i Ivanu Stožickom trajno svjedočiti o zbivanju u tadašnjem vremenu.

– Četvrt stoljeća nama je prošlo u trenu, a obitelji poginulih nažalost to proživljavaju svakodnevno. Najmanje što možemo reći je hvala i to smo rekli s ovim velikim odazivom ovdje na otkrivanje spomen ploče – rekao je Ferdinand Troha zahvalivši se u svoje ime kao i požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića općini Velika koja je potaknula postavljanje spomen ploče i uređenje Doma hrvatskih branitelja.

Spomen ploču su otkrili najmlađi članovi obitelji poginulih, a blagoslovio i na sve nazočne Božji blagoslov zazvao mjesni stražemanski župnik vlč. Robert Mokri. Učenici OŠ Ivana Gorana Kovačića Velika recitirali su pjesmu i pročitali esej o domovini i braniteljima.

Uređenje i dovršetak radova na domu se planira u narednih 15-ak dana. Projekt uređenja vrijedan je nešto više od 450 tisuća kuna, financiranje je potpomognuto sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i općine Velika, a služit će svim mještanima Poljanske.

/Foto: D.Mirković /

 

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot