Otišao tamburaš i skladatelj Stipa Bogutovac

stipa bogutovacŽUPANJA/POŽEGA – Jedan od najplodnijih i najpoznatijih autora tamburaških pjesama Krešimir Stipa Bogutovac umro je u Županji, gdje je živio dugi niz godina. Ova glazba ostaje osiramašena za izuzetnog skladatelja i tekstopisca bez kojega se nije mogao zamisliti niti jedan festival tamburaških pjesama u nas uključujući i „Zlatne žice Slavonije“(danas „Aurea fest“), te „Zlatni glas zlatne doline“ u Kaptolu na kojemu su ove godine nagrade dobili sastavi „Šil dil daj“ iz Vinkovaca i “Slučajni partneri“ iz Županje izvodeći upravo njegove pjesme!

Ukupno je napisao 386 pjesama među kojima su najpoznatije Ako riječi lažu, Di se skrila Slavonija, Ej Kato moje zlato, Kao vjetri sjeverni, Kuća mala kuća sirotana, Najljepši miraz, Đuka i druge.

Surađivao je sa brojnim izvođačima tamburaške glazbe uključujući i one iz požeškog kraja pa je primjerice za „Garavuše“ napisao poznatu pjesmu „Da mi večer popraviš“ koju su snimile zajedno sa TS “Garavi” iz vinkovačkog kraja.

Od 1986. do 1988,. svirao je u ondašnjim „Zlatnim dukatima“(danas „Najbolji hrvatski tamburaši“), kasnije u „Romanci“ iz Gunje čiji je i osnivač, a devedesetih je okupio skupinu mladih županjskih tamburaša u sastav „Patria“ za koji je napisao desetke pjesama.

Pokretač je Festivala šokačke pisme u Županji, te dobitnik brojnih nagrada.

Pogreb Krešimira Stipe Bogutovca, koji je ostavio neizbrisiv trag u tamburaškoj glazbi, je u ponedjeljak  20. srpnja u 12 sati u Županji,a nazočit će mu i više tamburaša  požeškog kraja s kojima je surađivao dugi niz godina.

0 Comment

Send a Comment