Osvrt čelnika požeško-slavonskog SDP-a Zdravka Ronka na aktualnosti u gradu Požegi

Autor: DK

POŽEGA – Treći Božić koji je ukraden djeci jer nema klizališta, mutni ugovori kojemu je prethodilo lažiranje i falsificiranje dokumentacije vezani za “Bašku”, pruga Pleternica – Čaglin – Našice teme su na koje se osvrnuo čelnik požeško-slavonskog SDP-a Zdravko Ronko na današnjoj tiskovnoj konferenciji.

-Ovom tiskovnom želim podsjetiti na nekoliko stvari, jedna, kako je iza nas već treći Božić kojeg je djeci ukrao Neferović i kako već tri godine u našem gradu nema klizališta iako ono ne bi opteretilo proračun niti lipu, bar kako sam ga ja ustrojio, raspisao natječaj, ograničio cijene karata na 5 i 10 kuna, omogućio pružanje ugostiteljskih usluga hrane i pića, cijenu vode i struje kompenzirao sa naknadom za korištenje prostora iza Gradske kuće i imao klizalište za nula kuna. A priče kojih smo se ovih godina naslušali o potrebnih 300 tisuća kuna, samo su odraz nesposobnosti i osobnih apetita – naglasio je Ronko u uvodu tiskovne konferencije i dodao kako treba podsjetiti kako je i jedan od  mutnih ugovora, a čemu je prethodilo lažiranje i falsificiranje dokumenacije u radionicama što odvjetničkog ureda što zdravstvene ustanove, stupio na snagu 06.svibnja 2016.godine.

Ponovno se javlja problematika oko odmarališta u Baškoj o kojem se jako dugo polemizira posebice oko zakonitog sklapanja ugovora i davanja tog objekta na korištenje.

-Posebno onaj famozni članak 11. Ugovora o zakupu odmarališta u Baškoj tj. odredba o oslobađanju plaćanja zakupnine u vrijednosti radova koji će se kao izvesti na energetskoj obnovi objekta, odvodnje oborinskih voda, uređenju kanalizacije i okućnice, te uređenju  i opremanju kuhinje, restorana i smještajnih kapaciteta, a što je sve već konzumirano u prethodnim vremenima i ugovorima.  No, to neće proći i biti će itekako veselo. Ovdje također treba jasno reći kako je Neferović uz taj marifetluk djeci ukrao i Bašku jer, za požešku djecu više nema Baške 45 već 14 dana i nije više smjena od 10 već 7 dana, a i cijena po danu nije više kao do sada 120 već 210 kuna, sve od 6. svibnja 2016. godine, a što to znači zaključite sami. Djece osnovnih škola, vrtića i astma kampa u Baškoj više neće biti – dodaje Ronko.

Bilo je riječi i o spomen obilježjima za što također Ronko optužuje aktualnog gradonačelnika Neferovića za kojeg je rekao kako se u tri godine nije znalo osmisliti niti jedno spomen obilježje inspirirano poviješću i tradicijom bogate Požege, za razliku od vremena u kojem je Ronko dao izraditi 15-tak.

-Ali  znao je doći bagerom i ukrasti – bistu s postoljem velikana pa ga postaviti  u jedno dvorište sklonjeno od pogleda naroda kojemu je dr. Andrija Štampar posvetio cijeli svoj život – rekao je Ronko.

Ronko se osvrnuo i na stanje na računu grada naglašavajući kako je dok je on bio gradonačelnik bio nervozan, ako bi na računu grada bilo ispod dva milijuna kuna

-Neferović je „dotjerao cara do duvara“ pa sad cvili nad praznim proračunom jer mu na naplatu dolazi njegova bahatost i neukost. Neferović se treba nebu zahvaliti što sam uspio izlobirati nastavak radova  na pruzi  Pleternica – Čaglin – Našice jer upravo  zbog nastavka radova šteta više nije 22 milijuna kuna već cca 400 tisuća kuna ugovorenih obaveza te kamata za bahatost koje su  za sada cca 200 tisuća kuna. I sve to, jer je bez ikakvih konzultacija sa pravnicima ili pak s HŽ-om koji je u tu prugu uložio 50-tak milijuna kuna, velevažno raskinuo Ugovor kojim bi za nekakvih 700 tisuća kuna kao županijsko središte uspostavili željeznički promet i direktnu vezu s Osijekom kao regionalnim središtem. No, ni to nije platio, nema čim, pa se sad bavi prikupljanjem kamata za Gradski proračun – dodaje Ronko.

Što se tiče nastojanja da Ronko u grad dovede što više institucija od značaja za znanost, umjetnost, kulturu  i otvaranje radnih mjesta u toj tzv. čistoj i misaonoj industriji i na to je bio osvrt.

-Podsjećam na Umjetničku akademiju sa sjedištem u Osijeku i ostvarenjima u Slavonskoj Ateni, podsjetio bi i da su 2009. godine osigurani svi uvjeti (prostorni  i  financijski) Zavodu za znanastveno-istraživački rad HAZU-a koji se u ovoj našoj sredini veoma dobro etablirao upravo zahvaljujući  kontaktima i poveznicom  s Akademijom i poštovanim akademicima, Moguš, Jelčić, Kusić i drugi. Poznato vam je kako je osiguranjem prostora i financijskih sredstava u Požegu došao i Institut za migracije i narodnosti sa sjedištem za Slavoniju i Baranju, a dodjelom prostora i Probacijski ured Ministarstva pravosuđa koje je tako izmaklo Brodu, ništa manje primjeren prostor nije dobio ni Obiteljski centar.

Što se tiče prostora u kojem se nalazi Obiteljski centar koji grad Požega traži da se vrati svoj epilog je ta problematika pronašla na sudu.

-Jučer je na e-Oglasnoj ploči Trgovačkog suda u Osijeku osvanula presuda temeljem koje Obiteljski centar mora izaći iz prostora, ali i grad Požega mora platiti Centru za socijalnu skrb u Požegi 88 tisuća kuna za uloženo u adaptaciju, pripadajuću kamatu od 15.listopada 2015. godine pa do dana isplate, te 12,5 tisuća sudskih troškova. Sad će opet nastavit cviliti kako i Obiteljski centar napada proračun, te kako će svi projekti stati, osim bazena mu i trga. Naravno, jer ta „nazovi-investicija“ ne ide iz proračuna već iz kreditnog zaduženja s počekom od 4 godine, otplatom  do 2035. godine i kamatama od 20-tak milijuna kuna. Bahato, nesposobno i otužno, jadnije ne može biti,  a on bi da mu se povjeri još jedan mandat. „Lud, zbunjen, nenormalan“ – zaključio je Ronko.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »