Osam retencija iznad Dervišage, Vidovaca i Požege – rješenje protiv bujičnih voda

Autor: Jelenko Topić

Požegi  i okolini, točnije njenim prigradskim naseljima, pogođenima u mjesec dana dvjema elementarnim nepogodama – katastrofalnom poplavom i tučom – Vlada RH je zajedno s Hrvatskim vodama osigurala sto milijuna kuna za gradnju osam retencija. To će, uz 700 milijuna kuna vrijedan projekt aglomeracije, koji je u fazi gradnje, trajno riješiti problem zaštite od voda te vodoopskrbe. 

Unatoč vrelom srpnju, radovi na aglomeraciji Požege, ali i drugim dijelovima županije, dobro napreduju.

– Otprilike ukupne vrijednosti 700 milijuna kuna, od čega najvećim dijelom novcem Europske unije, nacionalnim sredstvima, dakle ministarstva i Hrvatske vode, dok je nama iz lokalnih proračuna ostalo pokriti tek četiri do pet posto  – istakla je požeško-slavonska županica Antonija Jozić.

Na taj način će se riješiti sustav odvodnje otpadnih voda, zatim pročišćavanje, te unaprijediti sustav vodoopskrbe. Čeka se i lokacijska dozvola za izgradnju akumulacije Kamenska koja će s osamnaest milijuna kubika vode trajno riješiti problem zaštite od voda, navodnjavanja i vodoopskrbe cijele županije.

– Projektom aglomeracije i nastavkom na projekt Kamenska dobit ćemo čistu Orljavu što će puno značiti za razvoj Požege pa čak i u turističkom smislu – kaže požeški gradonačelnik dr. sc. Željko Glavić. Stručnjaci smatraju da će se izgradnjom retencija Požega i prigradska naselja trajno zaštititi od bujičnih poplava.

-Retencije bi bile iznad Dervišage i Vidovaca, neke iznad samog grada Požege, a prema sadašnjoj situaciji jedna bi mogla biti i akumulacija – naglašava glavni direktor Hrvatskih voda Zoran Đurković. Slijedi  rješavanje potrebne dokumentacije sa studijom utjecaja na okoliš, te imovinsko pravnih odnosa, te izmjene prostornog plana.

U iduće tri godine sve bi trebalo biti u funkciji, a dotad Požežani moraju izdržati. Rješenje je cjelovito, a koristi višestruke, čak i su smislu razvoja kontinentalnog turizma.

Foto: Ilusttacija, pozega.eu

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek