Općini Jakšić uručeno priznanje Instituta za javne financije – proračunska transparentnost ocijenjena čistom peticom

Za proračunsku transparentnost u promatranom razdoblju, za period studeni 2018. – ožujak 2019. godine, općina Jakšić dobila je čistu peticu nakon čega i javno priznanje Instituta za financije.

Iz godine u godinu Institut za javne financije analizira proračunsku transparentnost hrvatskih županija, gradova i općina. Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu. Uz transparentno obznanjene proračune, građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, na povećanje odgovornosti Vlade i vlasti lokalnih jedinica, pa time i na smanjenje mogućih koruptivnih radnji.

Cilj istraživanja Instituta za financije je utvrditi količinu proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama lokalnih jedinica. Objava dokumenata je potvrda da se lokalne jedinice pridržavaju Zakona o proračunu, Zakona o pravu na pristup informacijama i preporuka Ministarstva financija.

Općina Jakšić je “položila” s ocjenom više, u odnosu na prethodno promatrano razdoblje i dobila čistu peticu, što potvrđuje još veću odgovornost Jakšića kao jedinice lokalne samouprave.

Institut za javne financije je strukovna institucija nad kojom politika nema nikakvog utjecaja tako da njihova ocjena ima poseban značaj, kao i mišljenje iz promatrane nadležnosti.

0 Comment