Općine uz komunalce mogu osnivati zadruge i pogone za preradu poljoprivrednih proizvoda, ali i zaposliti agronoma!

Autor: Jelenko Topić

Tijekom posljednjih nekoliko godina u nas se mnogo govori o (ne)potrebnim jedinicama lokalne samouprave. Jer mnogi tvrde ima ih previše, a sustavne analize opravdanosti njihovog opstanka jednostavno nema.

Nije potrebno stalno raspravljati o tome trebaju li nam općine ili ne. No, treba razmisliti trebaju li imati određena rješenja i služiti stanovništvu koje je ostalo živjeti u njima? Što će zaposleni na puno radno vrijeme načelnici, pročelnici, zamjenici, direktori i slično? Zar ne bi bilo korisnije umjesto po petero zaposlenih u računovodstvima, ili pak nekakvih direktora komunalnih poduzeća s nekim zaposlenim, osigurati plaće za agronoma savjetnika, pa recimo voditelja općinske zadruge koja bi okupljala seljake, proizvođače, organizirala ih, radila na promociji i prodaji njihovih proizvoda?

Umjesto pročelnika imati zaposlenog čovjeka u mljekari, mini-klaonici, hladnjači, zadruzi, otkupu poljoprivrednih proizvoda ili slično? Sufinanciraju općine vrtiće i brigu o starima. To je u redu. Ali bolje prvo pomoći radno aktivnima. Jer ako nema radno aktivnih neće biti ni djece za posao učiteljicama i profesorima u školama, odgojiteljicama u vrtiću itd.

Kako smo neslužbeno saznali ovakve aktivnosti usmjerene na razvoj gospodarstva u malim sredinama, imaju osnova u sadašnjim zakonskim propisima, no ako sve to nije usklađeno i potpuno definirano može se kroz saborsku proceduru razriješiti.

Kad su u pitanju sredstva za ovakve poteze njih se sigurno može naći u proračunima općina, no treba imati na umu da se mnogo toga može naći i u fondovima Europske unije koja ovakve zahvate uveliko prepoznaje, pogotovo kada su u pitanju ruralni krajevi.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88