Odojoci kraj otvorene vatre – nastavljaju se drevni običaji /FOTO/

Autor: D.K.

Dan uoči Badnjaka po tradiciji slavonskih krajeva okuplja domaćine, rodbinu i prijatelje oko pecala jer se peku pečenke za predstojeći blagdan Božića. To se još zadržalo i u pleterničkom kraju kao što je to  slučaj kod obitelji Žarka Kšeneka u Kadanovcima.

-Počeli smo jutra, no zbog ove epidemiološke situacije nismo se okupili u velikom broju, a budući se ovdje peku tri pečenke ne znam do kad ćemo sve završiti – kaže nam Žarko, stožerni narednik koji je bio u specijalnoj policiji sredinom devedesetih, te već 24 godine radi u Ministarstvu obrane, odnosno njihovom skladištu u Doljanima pokraj Daruvara.

Tako Žarku pomaže sin Marsel, koji nastavlja obiteljsku tradiciju, te susjed Tus, a kasnije će u više navrata dolaziti sestre, zetovi i ostala rodbina. Žarkov odojak teži 30 kilograma, a još će ispeći dva i to od 28 i 32 kilograma. Ranije je pripremio suha bukova drva, pa vatra dobro gori i sve ide po planu.

Dakako tu su i domaći suhomesnati proizvode koji se kušaju dok se peče odojak.

Sliočno je i u susjednim Frkljevcima kod obitelji Ivice Katića, koje smo posjetili, a mnoge pozive da ih obiđemo dok rade ovaj posao nismo uspjeli prihvatiti zbog velikih obaveza u predblagdanske dane.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek