Odano dužno poštovanje nedužnim žrtvama Bleiburga u prigodi obilježavanja 75. godišnjice njihovog stradavanja /FOTO/

Autor: D.K.

U organizaciji Zajednice branitelja HDZ-a „Gojko Šušak” Požeško-slavonske županije i Udruge „Hrvatski domobran” Požega obilježena je 75.godišnjice stradanja hrvatskog naroda na Bleiburškom polju u Austriji. Tom prigodom su kod Domobranskog križa u istoimenoj ulici u Požegi položeni vijenci i zapaljene svijeće u čast svim nedužnima žrtvama.

Uz organizatore, na obilježavanju stradanja bili su nazočni predstavnici Hrvatske demokratske zajednice Požeško-slavonske županije, požeško-slavonske Hrvatske stranke prava, grada Požege, predstavnici braniteljskih udruga i drugi.  

Prije polaganja vijenaca i paljenja svijeća sve nazočne je pozdravio Zlatko Čunović predsjednik Udruge „Hrvatski domobran” i svima zahvalio na dolasku.

Pozdravne riječi uputio je i Miroslav Ivančić, predsjednik Zajednice branitelja HDZ Požeško-slavonske županije koji je naglasio kako se moramo sjetiti svih nedužnih žrtava, njihovih obitelji i njihovih bližnjih potomaka.

-Ako mi njih zaboravimo, zaboravit će i nas koji smo 90-tih godina stvarali ovu državu. Na žalost stradanje hrvatskog naroda i danas izaziva prijepor što nije ni čudo jer smo mi svi odrasli u socijalizmu i komunizmu, kojima su oni jednima bili majka i zlatna koka, a drugima maćeha i ubojica. Mi na to gledamo sa srcem i emocijama, no dobro je što u zadnje vrijeme ima sve više dokumentarnih filmova koje rade mladi povjesničari, rođeni poslije 91. Oni malo drugačije gledaju na tu povijest, ne vole ini manje Hrvatsku nego mi, nego u svemu prvo traže činjenice i dokaze. Trebamo njima prepustiti istraživanja stradanja hrvatskog naroda, njima koji možda nosu toliko opterećeni poviješću kao mi ostali, da oni kažu istinu i da se to onda uči u školama. Danas smo svjedoci raznih svjetonazora profesora i učitelja i tako se uči mi povijest. Trebamo pravu istinu koju ćemo onda poštovati – rekao je Miroslav Ivančić.

Uz nagovor molitvu je uputio msgr. Jozo Devčić koji je također pozvao sve na poštivanje i sjećanje na nedužne žrtve Bleiburga.

Foto: D. Krstanović [FAG id=274967]

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88