Od rane zore do mraka davao sam se građanima i nitko nije otišao s vrata da mu se nije pomoglo!

Autor: Požega.EU

Zdravko Ronko 3 - CopyPOŽEGA – Dobivanje prvog mjesta u petoj izbornoj jedinici na listi SDP-a, dva aktualna ministra koji su na listi niže pozicionirani, o onome što SDP nudi Slavoniji, koji su glavni konkurenti SDP-ovom kandidatu u petoj izbornoj jedinici te kakav rezultat očekuje aktualni SDP-ov zastupnik u Hrvatskom saboru dio su onoga o čemu smo razgovarali s gospodinom Zdravkom Ronkom.

Je li Vas iznenadilo postavljanje na prvo mjesto liste SDP-a u petoj izbornoj jedinici? Na prošlim ste izborima bili drugi, iza Dragovana?

Dobri poznavatelji prilika u SDP-u to su i  pretpostavljali, a  za mene i moje stranačke kolege  i nije bilo nekog iznenađenja.Ne samo na prošlim  izborima 2011 nego i na pretprošlim izborima 2007 godine bio sam drug na listi. Kako kolega Dragovan već dugo živi u Zagrebu našao se i na listi u I. izbornoj jedinici, pa je bilo i logično da me se p(r)omakne.

Iza vas ostali su rangirani ministri Jakovina i Matić, kako to komentirate ?

Ministar Tihomir Jakovina imao  težak resor – poljoprivredu koja  je bila  u očajnom stanju,  od  nedostatka strateških planova, nereda u sustava poticaja, lošeg sustava navodnjavanja, nikakve zemljišne politike pa do seljačkih prosvjeda i poljoprivredne politike koja se vodila na cesti. Da bi to razrješavao,morao se u potpunosti tomu predat,  a tad ne može biti rada na terenu s članstvom i građanima.

Ništa manje zahtjevan resor nije imao niti ministar Matić koji je na listi kao nestranački kandidat. Upravo i njegovim zalaganjem niti jedno pravo hrvatskih branitelja nije umanjeno. Tu je i Registar hrvatskih branitelja, novi prostori i sadržaji Memorijalnog centra, Veteranski centri kao i Dom u Lipiku, braniteljske zadruge, stanovi za branitelje. Sve je to dokaz koliko je trebalo imati i  vremena i energije, a o znanom pritisku koji je imao  zadnje godine mandata da se i ne govori.

Ja sam pak godinama stalno među članstvom i građanima od rane zore do mraka a otkako sam u Saboru, doslovce svaki slobodan dan kad nema  zasjedanja sam  na terenu, hvala Bogu i energije mi ne nedostaje. Uvažavajući i te činjenice  predsjednik Milanović predložio je, a Glavni odbor i utvrdio  kandidacijsku listu.

Što SDP nudi Slavoniji ?

Slavonija je desetljećima gurana na margine, sjetilo bi je se samo pred izbore da se pokupe glasovi, a između je tonula sve dublje i dublje. Ratne rane ne zacjeljuju, a nove i prirodne i humanitarne nedaće  stavljaju nas na daljnju kušnju. Slavonija se ne može oporaviti u jednom mandatu i nadoknaditi zaostatak u odnosu na druge regije.

No, Vlada Zorana Milanovića učinila je mnogo na saniranju tog stanja. Uveden je red što je uvjet za snažniji zamah gospodarstva, uhvatila se u koštac s nagomilanim problemima u poljoprivredi od zemljišne politike do poticaja, ulaganja, zapošljavanja prekinula rješavanje poljoprivredne politike na prosvjedima u cestama. Donešeni su strateški planovi Program ruralnog razvoja 14-20 i Program izravnih poticaja 15-20, dodjeljeno u dvije godine 100 tisuća ha, a prethodnici u 10 godina dodijelili svega 262 ha, novih navodnjavanih površina 12.000 ha a do ove Vlade bilo je svega 15.000 ha, krenuo je snažan ciklus razminiravanja poljoprivrednih površina od Vukovarske do Požeške županije tako da do 2018 više neće biti takvih minsko zagađenih površina.Iduće razdoblje obilježit će snažne investicije s 3 milijarde Eura ulaganja, veće zapošljavanje, uređenje tržišta poljoprivrednih površina, ubrzano raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem, olakšiće poljoprivrednim proizvođačima i donatorima hrane stanovništvu itd. Jednom riječju red, rad i rast! I nema povratka na staro!

Tko su vam glavni konkurent i kakva će biti vaša kampanja?

Konkurencija je dobra, ona vas motivira i mobilizira, a konkurenti su svi koji su se kandidirali. Nikog ne podcjenjujem ali ni ne precjenjujem i sa svima treba odmjeriti snage kako bi ih građani mogli što bolje prepoznati.

Mi ćemo izići čista obraza i čistih ruku  sa svojim rezultatima –  Rast na svim poljima – raste BDP, industrijska proizvodnja, izvoz, ulaganja, ostvarili smo rast plaća i mirovina, raste i zaposlenost i jedino što pada je nezaposlenost – stopa nezaposlenosti najmanja je u posljednjih 6 godina – 15,9% a mladih sa 50% pada ispod 40 posto.

Vjerujem da će i naš glavni konkurent, Lovoljubna koalicija izaći sa svojim rezultatima i planovima. Devet Sanaderovih ministara koji su na listama te koalicije, uključujući i njegova ministra policije i šefa obavještane službe koji je na jedno oko žmirio dok je Sanader delao izići će valjda sa svojim rezultatima kaosa koji su ostavili i planovima koje nude – bolne rezove, dolinu suza, smanjenje plaća i mirovina strah, mrak i desnicu na srcu a ljevicu u džepu, al’ ne svom.

Kakav rezultat očekujete, s obzirom da 5.izborna jedinica slovi za jednu od najtvrđih utvrda HDZ-a?

Povijest nas uči kako nema te utvrde koja nije razvaljena, a ovu kako stvari stoje i kako se kolju mogli bi i sami razvaliti. Mislim da su i oni već dobrano pročitana priča i da ih sve više građana i prepoznaje kao stranku čiji članovi ne prežu ni od ničega u nastojanju da se dokopaju Hrvatske kao imovine. A što se tiče rezultata, pa bio bi zadovoljan onima s prošlih parlamentarnih izbora.

Slavonija je najviše na udaru izbjeglica, u vašoj izbornoj jedinici u Slavonskom Brodu gradi se i izbjeglički kamp. Hoće li vam to odnijeti dio glasova?

U Slavonskom Brodu se preuređuje prostor Ine za prihvatni centar, službeno Zimski tranzicijski centar kako bi ti ljudi na humaniji način bili prihvaćeni  i pripremljeni za nastavak puta ka njihovom cilju u Zapadnoj Evropi.

Naše ljudske i moralne vrednote, čovjekoljublje, briga za čovjeka i pomoć bližnjemu u nevolji ne može se pretpostaviti bilo kakvom gubitku glasova. A ksenofobični glasovi onih koji prizivaju žicu niti jesu naši, a niti nam trebaju.

U četiri navrata (ili pet) birani ste za gradonačelnika Požege, a jednom za župana požeško-slavonskog. Što ste kroz svo to vrijeme učinili za Požegu i čime se najaviše ponosite?

Dok sam bio župan sve do odlaska u Sabor jer je to zakonski nespojivo, bio sam u stvarnosti sanator koji je županiju ponovno osovio na noge.

Ono što sam kao gradonačelnik preuzeo i ono što sam ostavio razlikuje je poput neba i zemlje kako u materijanom tako i u duhovnom. Građani znaju, građani pamte, ali i pate, jer Grad ponovno postaje mjesto zapuštenosti i sivila. Nabrajati što je sve učinjeno iziskivalo bi puno riječi i prostora, sve je vidljivo i znano, a izdvajati nešto čime se najviše ponosim je teško. Eto možda time što sam se svakog dana ranom zorom puno prije početka radnog vremena davao svojim sugrađanima koji su bili u potrebi i u teškim životnim situacijama od odbačenosti do  bolesti i neimaštine i što nitko s gradonačelnikovih vrata nije otišao, a da mu se nije pomoglo.

Lucić Vas često optužuje kako stopirate gotov projekt tunela kroz Babju goru.

Ma dajte molim vas! Kad god neki izbori evo i tog famoznog „tunela dvocjevke“ kroz Babju goru. Čista manipulacija! Šuplja priča za zaglupljivanje narodnih masa. Kako da ja  stopiram nešto čega nema, a za taj „nazovi projekt“ nema Geološke studije, Predstudije izvodljivosti, Idejnog projekta, Glavnog projekta, Lokacijske dozvole, Studije izvodljivosti, Građevinske dozvole. I ono što je najproblematičnije, imovinsko-pravni odnosi su neriješeni, 40 ha je u vlasništvu Hrvatskih šuma, a ostalo – od Požege preko Stara Sela Petrova pa do Godinjaka je u neprikosnovenom privatnom vlasništvu. Pa tko bi dao pola milijarde za cestu za koju nemate građevinsku dozvolu, a ni metar kvadratni zemljišta. Fondovi EU? Državni proračun ? Obični smrtnici to ne mogu, ali ako im se pojavi pleternički đilkoš  – nema da nema, može i pride.

Jedan ste od najdugovječnijih SDP-ovaca, ali na prošlim lokalnim izborima, nakon četiri mandata na mjestu gradonačelnika, tijesno ste, za samo 46 glasova izgubili od HDZ-ovca Neferovića?

Da, kroz svo to vrijeme svi napori i sve što sam činio i stvarao postalo je mojim sugrađanima nekako sasvim normalno. Pa i meni, kako oni  sve to  prepoznaju  i vrednuju i kako nema potrebe gubiti vrijeme i novac na kampanju. No, od strane HDZ-a i ponešto okupljenog gradskog taloga pojavila se jedna vrlo, vrlo prljava kampanja kojoj, vjerujući kako će građani i to prepoznati, nisam pridavao dovoljnu pažnju. I eto sad sam na stand by. Mea cupla! Da. ja sam pogriješio, ali i građani sad uvidješe sve razmjere te prijevare, no nije još puno ostalo.

U Požegi ste 2010 kao prvi SDP-ov gradonačelnik postavili spomen bistu Franji Tuđmanu, a zatim ste izgradili i veliki pozlaćeni križ. Koji su bili motivi za to? Iz HDZ-a su vas optuživali da ste ih preduhitrili sa spomenikom samo kako biste njima napakostili?

Imao sam priliku i mogućnost da nakon 266 godina uspostavim u Požegi novo groblje i taj posao je trajao 11 godina i koštao 11 milijuna kuna. Projekt je izradio poznati arhitekt Andrija Rusan, s poljima mira i tišine i poljem sjećanja i molitve na kojem je predviđen 9,5 metarski pozlaćeni križ. Kako smo odredili da 2013. godine u potpunosti dovršimo izgradnju groblja Krista Kralja pristupili smo i uređenju tog polja molitve i sjećanja. Ono što me čini ponosnim je činjenica da je projekt, taj ustvari umjetnički rad ispoštovan u potpunosti, pa se zato i našao u Phaidonovom atlasu  svjetske arhitekture 21. stoljeća kao jedan između svega šest objekata iz Hrvatske. Dakle, jedini motiv bio je posao privesti kraju.

Što se pak tiče spomen biste dr. Franji Tuđmanu ona je postavljena kao izraz zahvalnosti i sjećanja Požežana na prvog hrvatskog predsjednika koji je u neposrednoj blizini na ondašnjem atletskom stadionu 14. travnja 1990. održao povijesni govor. S nikim se nisam natjecao i nikoga nisam preduhitrivao, već je jedna velika uš, koja se u HDZ uvukla ’95., medijima odašiljala svojim jalom i zlobom namočene otrovne strelice.

Jeste li razgovarali o tome s Milanovićem? U posljednje vrijeme i on koketira s Tuđmanom?

Niti sam ja koketirao s Tuđmanom, a niti to čini Milanović. Može li netko iole  normalan uopće i zamisliti da bi Zoran Milanović, onakav kakav već  je, mogao uopće s nekim koketirati. A s Milanovićem oko postavljanja biste, niti jesam, niti bi  razgovarao, jer je to gradska stvar i gradski novci. No, puno puta sam to već ponovio, negdje pred samo otkrivanje biste  predsjedniku Milanoviću sam  to spomnuo, na što je odgovorio: „Ok, to ti je prava stvar, pa Tuđman je  prvi hrvatski predsjednik“.

Što mislite o Tuđmanu i njegovoj politici ?

Najsažetiji odgovor na ovo pitanje jest, dr. Franji Tuđmanu kao prvom hrvatskom predsjedniku postavljena je spomen bista u znak zahvalnosti za sve  što je učinio u stvaranje hrvatske države,  ne i za pretvorbu i privatizaciju.

Kakav je vaš odnos s  Milanovićem i što mislite o njegovoj politici?

Korektan i s određenom distancom. On je predsjednik stranke i premijer, ja čelnik županijske organizacije i zastupnik u Hrvatskom saboru, granice se znaju.

Zoran Milanović je političar od formata, politika koju vodi i provodi, podržavam.

 

 

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot