Od folklora, običaja i plesa do suvremene glazbe i tambure

Autor: Jelenko Topić

AUREA FEST POŽEGA

Ovih dana obavljaju se zadnje pripreme za veliku požešku priredbu festival svih festivala „Aurea fest“ koji će potrajati tjedan dana od 1. do 7. rujna, a središnja zbivanja su na Trgu sv. Trojstva i u šetališnoj zoni grada.

Tjedan dana sadržaja za sve uzraste i ukuse

Proteklih dana počelo je punjenje vina u vinariji d.d. „Kutjeva“, kod poznatog vinara Vlade Bauera na Fratrovici predstavljaju se jela i sadržaji Festivala vina i gastronomije koji se održava u šatoru(dvorište gradske kuće), itd.

Uz „Aurea fest“ brojna su prateća zbivanja od kojih su najznačajnija „Fišijada“ 5. rujna od 11 sati u parku kraj Orljave, te predstavljanja brojnih pjesama, spotova i albuma festivalskih izvođača.  Evo festivalskih sadržaja po danima uz napomenu da će ih Poljoprivredna TV i njihov video portal pozeski.hr svakodnevno izravno prenositi putem Max TV kanal 504 i interneta.

FESTIVAL OBIČAJA (ponedjeljak, 1. rujna u 19 sati)

‘Bolje da umre narod nego običaji!’, kaže stara narodna, a mi Vas pozivamo da provjerite i zašto. Povorka nošnji, berbe grožđa, tradicijskih svatova, koloplet životnih, godišnjih i radnih šijačkih običaja začinjenih tradicijskom pjesmom i plesom KUD-ova Požeštne čiji ćete u čas postati dio, naprosto će Vas oduševiti – kaže Maja Žebčević-Matić, prodirektorica „Aurea festa“ za ovaj program. Osim toga, Božići, Čoraci, Uskrsi, vršidbe, komušanja kukuruza, čijala, prela, prosidbe, svatovi, babinje, svakoga poslijepodneva Aurea festa otkrivat će Vam iznova svu širinu duše i gostoljubivosti Vašeg domaćina.

FESTIVAL MODE I NAKITA (utorak, 2. rujna u 20 sati)

Kako spojiti tradiciju s modom i nakitom? Kako spojiti glazbu s modom i nakitom? Kako spojiti svakodnevni užurbani tempo s elegancijom mode i nakita? Dođite provjeriti kako to rade Požežani i njihovi gosti, izvođači tamburaške i popularne glazbe. Suvremeni dizajneri odjeće, obuće i modnih detalja za Vas na Aurea festu predstavljaju ono najbolje. U tjedan dana festivala svih festivala u požeškim zlatarnicama i modnim trgovinama uvijek otvorenih vrata, po promotivnim festivalskim cijenama pronaći ćete sigurno nešto i za sebe.

FESTIVAL ULIČNIH SVIRAČA I MAĐIONIČARA (srijeda, 3. rujna u 20 sati)

Požega je grad malih trgova i srednjovjekovnih uličica gdje Vas svih dana Aurea festa na svakom koraku čeka novo iznenađenje. Neiscrpni bećarci, klasika u nebrojenim varijantama instrumenata, izazovni jazz, ulični svirači, gutači vatre, žongleri, performanseri i mađioničari, ulično nadkuhavanje Muzeja u loncu, sljubljeno s mirisima požeških vina i tradicijskog fast fooda. Treći dan na glavnoj pozornici, ali i svako poslijepodne na promenadi Aurea festa hvatat ćemo Vaš ritam!

FESTIVAL PLESA (četvrtak, 4. rujna u 19 sati)

Četiri sata plesa! Juniori i seniori, nebrojene koreografije svih plesnih stilova, uz najrazličitiju glazbu, gosti plesači iz cijele Hrvatske dobro će prodrmati glavnu pozornicu srednjovjekovno – baroknog Trga Svetog Trojstva. Od svih festivala plesa, ovaj doista ne smijete propustiti! Ali to nije sve, plesače ćete zateći svakoga dana Aurea festa u gužvi naše promenade kako Vas pozivaju da s njima i sami zaplešete- ističe prodirektorica tog festivala Ilijana Lončar.

FESTIVAL DJ i MC (četvrtak, 4. rujna u 22 sata)

Da je Aurea Fest, festival mladih i urbanih gostiju, festival svjetskih glazbenih trendova pa i elektronske glazbe, pokazat ćemo vam u noćnim festivalskim satima na DJ i MC tulumima požeških klubova gdje će vas zabavljati najbolji hrvatski DJ i MC izvođači – kaže Mladen Topić, poznatiji kao DJ Topa i dodaje da će svi u dobrom društvu i sjajnoj atmosferi uživati u ritmovima i rimama hip hopa, housea (vocal, funky, deep, disco, soulful, tech…) i svega što vole.

FESTIVL POPULARNE GLAZBE (petak, 5. rujna u 20 sati)

Festival popularne glazbe tradicionalno njeguju pop, pop rock i pop folk glazbu kontinentalnog stila. Dvadeset ponajboljih izvođača i pjesama izabranih po pozivi i kroz natječaj, populariziranih kroz radio i TV emisije, za finale će biti odabrane glasovanjem. Svoje omiljene izvođače i njihove nove pjesme, buduće hitove Aurea festa ne smijete propustiti doživjeti u živo na velikoj pozornici Trga Svetog Trojstva u središtu Požege! Njegov prodirektor Zvjezdan Marjanović najavljuje nastupe Igora delača, trio Gušt, Marka Tomasovića, grupe Banana, Antonije Šole, Željka Barbe, Alena Islamovića i drugih. Sve će ih pratiti festivalski orkestar kojega će Marjanović formirati i voditi.

 FESTIVAL TAMBURAŠKE GLAZBE „ZLATNE ŽICE SLAVONIJE“(subota, 6. rujna u 20 sati)-izravni prijenos HTV od 21 sat

Kao vrhunac Aurea festa, druga večer Zlatnih žica Slavonije popularizira glazbu tamburaškog duha u rural, starogradskom i urban stilu. I ovih će se dvadeset pjesama biranih po pozivu i kroz natječaj, kroz radio i TV emisije popularizirati i glasovanjem odabrati za finale. Dođite uživajte u dobroj glazbi, a u izravnom TV prijenosu budite dio žive kulise baroknog Trga Svetog Trojstva-pozvao je gledatelje prodirektor te večeri Dominik Škrabal.

FESTIVAL KOREOGRAFIRANOG FOLKLORA (nedjelja, 7. rujna u 17 sati)

Slavonskom smo Vas tradicijom dočekali, a njenom raskošnošću ćemo Vas i ispratiti do sljedećeg Aurea festa, Požega 2015. Desetak biranih folklornih društava Hrvatske u kolopletu najljepših slavonskih koreografija, atraktivan, duhovit i uzbudljiv izbor najgizdavije Šokice, i na kraju zajedničko kolo oduševit će nas u u nestrpljenju novog susreta dogodine.

Više iz kategorije