Od folklora, običaja i plesa do suvremene glazbe i tambure

Autor: Jelenko Topić

AUREA FEST POŽEGA

Ovih dana obavljaju se zadnje pripreme za veliku požešku priredbu festival svih festivala „Aurea fest“ koji će potrajati tjedan dana od 1. do 7. rujna, a središnja zbivanja su na Trgu sv. Trojstva i u šetališnoj zoni grada.

Tjedan dana sadržaja za sve uzraste i ukuse

Proteklih dana počelo je punjenje vina u vinariji d.d. „Kutjeva“, kod poznatog vinara Vlade Bauera na Fratrovici predstavljaju se jela i sadržaji Festivala vina i gastronomije koji se održava u šatoru(dvorište gradske kuće), itd.

Uz „Aurea fest“ brojna su prateća zbivanja od kojih su najznačajnija „Fišijada“ 5. rujna od 11 sati u parku kraj Orljave, te predstavljanja brojnih pjesama, spotova i albuma festivalskih izvođača.  Evo festivalskih sadržaja po danima uz napomenu da će ih Poljoprivredna TV i njihov video portal pozeski.hr svakodnevno izravno prenositi putem Max TV kanal 504 i interneta.

FESTIVAL OBIČAJA (ponedjeljak, 1. rujna u 19 sati)

‘Bolje da umre narod nego običaji!’, kaže stara narodna, a mi Vas pozivamo da provjerite i zašto. Povorka nošnji, berbe grožđa, tradicijskih svatova, koloplet životnih, godišnjih i radnih šijačkih običaja začinjenih tradicijskom pjesmom i plesom KUD-ova Požeštne čiji ćete u čas postati dio, naprosto će Vas oduševiti – kaže Maja Žebčević-Matić, prodirektorica „Aurea festa“ za ovaj program. Osim toga, Božići, Čoraci, Uskrsi, vršidbe, komušanja kukuruza, čijala, prela, prosidbe, svatovi, babinje, svakoga poslijepodneva Aurea festa otkrivat će Vam iznova svu širinu duše i gostoljubivosti Vašeg domaćina.

FESTIVAL MODE I NAKITA (utorak, 2. rujna u 20 sati)

Kako spojiti tradiciju s modom i nakitom? Kako spojiti glazbu s modom i nakitom? Kako spojiti svakodnevni užurbani tempo s elegancijom mode i nakita? Dođite provjeriti kako to rade Požežani i njihovi gosti, izvođači tamburaške i popularne glazbe. Suvremeni dizajneri odjeće, obuće i modnih detalja za Vas na Aurea festu predstavljaju ono najbolje. U tjedan dana festivala svih festivala u požeškim zlatarnicama i modnim trgovinama uvijek otvorenih vrata, po promotivnim festivalskim cijenama pronaći ćete sigurno nešto i za sebe.

FESTIVAL ULIČNIH SVIRAČA I MAĐIONIČARA (srijeda, 3. rujna u 20 sati)

Požega je grad malih trgova i srednjovjekovnih uličica gdje Vas svih dana Aurea festa na svakom koraku čeka novo iznenađenje. Neiscrpni bećarci, klasika u nebrojenim varijantama instrumenata, izazovni jazz, ulični svirači, gutači vatre, žongleri, performanseri i mađioničari, ulično nadkuhavanje Muzeja u loncu, sljubljeno s mirisima požeških vina i tradicijskog fast fooda. Treći dan na glavnoj pozornici, ali i svako poslijepodne na promenadi Aurea festa hvatat ćemo Vaš ritam!

FESTIVAL PLESA (četvrtak, 4. rujna u 19 sati)

Četiri sata plesa! Juniori i seniori, nebrojene koreografije svih plesnih stilova, uz najrazličitiju glazbu, gosti plesači iz cijele Hrvatske dobro će prodrmati glavnu pozornicu srednjovjekovno – baroknog Trga Svetog Trojstva. Od svih festivala plesa, ovaj doista ne smijete propustiti! Ali to nije sve, plesače ćete zateći svakoga dana Aurea festa u gužvi naše promenade kako Vas pozivaju da s njima i sami zaplešete- ističe prodirektorica tog festivala Ilijana Lončar.

FESTIVAL DJ i MC (četvrtak, 4. rujna u 22 sata)

Da je Aurea Fest, festival mladih i urbanih gostiju, festival svjetskih glazbenih trendova pa i elektronske glazbe, pokazat ćemo vam u noćnim festivalskim satima na DJ i MC tulumima požeških klubova gdje će vas zabavljati najbolji hrvatski DJ i MC izvođači – kaže Mladen Topić, poznatiji kao DJ Topa i dodaje da će svi u dobrom društvu i sjajnoj atmosferi uživati u ritmovima i rimama hip hopa, housea (vocal, funky, deep, disco, soulful, tech…) i svega što vole.

FESTIVL POPULARNE GLAZBE (petak, 5. rujna u 20 sati)

Festival popularne glazbe tradicionalno njeguju pop, pop rock i pop folk glazbu kontinentalnog stila. Dvadeset ponajboljih izvođača i pjesama izabranih po pozivi i kroz natječaj, populariziranih kroz radio i TV emisije, za finale će biti odabrane glasovanjem. Svoje omiljene izvođače i njihove nove pjesme, buduće hitove Aurea festa ne smijete propustiti doživjeti u živo na velikoj pozornici Trga Svetog Trojstva u središtu Požege! Njegov prodirektor Zvjezdan Marjanović najavljuje nastupe Igora delača, trio Gušt, Marka Tomasovića, grupe Banana, Antonije Šole, Željka Barbe, Alena Islamovića i drugih. Sve će ih pratiti festivalski orkestar kojega će Marjanović formirati i voditi.

 FESTIVAL TAMBURAŠKE GLAZBE „ZLATNE ŽICE SLAVONIJE“(subota, 6. rujna u 20 sati)-izravni prijenos HTV od 21 sat

Kao vrhunac Aurea festa, druga večer Zlatnih žica Slavonije popularizira glazbu tamburaškog duha u rural, starogradskom i urban stilu. I ovih će se dvadeset pjesama biranih po pozivu i kroz natječaj, kroz radio i TV emisije popularizirati i glasovanjem odabrati za finale. Dođite uživajte u dobroj glazbi, a u izravnom TV prijenosu budite dio žive kulise baroknog Trga Svetog Trojstva-pozvao je gledatelje prodirektor te večeri Dominik Škrabal.

FESTIVAL KOREOGRAFIRANOG FOLKLORA (nedjelja, 7. rujna u 17 sati)

Slavonskom smo Vas tradicijom dočekali, a njenom raskošnošću ćemo Vas i ispratiti do sljedećeg Aurea festa, Požega 2015. Desetak biranih folklornih društava Hrvatske u kolopletu najljepših slavonskih koreografija, atraktivan, duhovit i uzbudljiv izbor najgizdavije Šokice, i na kraju zajedničko kolo oduševit će nas u u nestrpljenju novog susreta dogodine.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot