Od dogovora o prelasku granice u oba Broda još smo daleko!?

Autor: DK

Za uspostavljanje normalnog prometovanja preko mosta koji iz Slavonskog vodi u Bosanski Brod, bit će potrebna suglasnost obje vlade i kriznih stožera, piše sbplus.hr.

Dok oni iz Požeštine i drugih krajeva koji su išli redovno u šoping preko granice očekuju daljnje popuštanje mjera i otvaranje mogućnosti odlaska preko granice prema svemu sudeći do toga baš i neće brzo doči

Nacionalni Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, oglasio po tom pitanju, o mogućnosti prelaska granice sa susjednim zemljama, ali i putovanja u druge zemlje izvan Lijepe Naše s kojima ne graničimo.

Ta je informacija bila ‘posebno ‘tražena’ posljednjih dana u pograničnim područjima, kao što je dio Brodsko-posavske županije uz granicu s Bosnom i Hercegovinom, ali i dio Požeško-slavonske županije. No, Brođani, pa tako niti stanovnici iz Požeške kotline još uvijek neće moći u susjedni Brod po gorivo i namirnice ili u posjetu rodbini. 

Ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, kazao je danas kako je Europska unija donijela preporuku svim državama članicama o produženju zabrane ili preporuke da se na teritorij Unije ne dolazi iz trećih zemalja do 15. lipnja. Hrvatska te preporuke planira i držati, tako da iz Bosanskog Broda građani još neće moći prelaziti u Slavonski. Ipak, iz drugih zemalja EU, građani će moći ulaziti u Hrvatsku.

– Ova odluka se odnosi na države članice EU, državljane tih zemalja tako da je to intencija kada je u pitanju dolazak u RH i ta je odluka povezana s cijelim nizom gospodarskih aktivnosti i poslovnih sastanaka. Rekli smo da su preporuke HZJZ-a na tragu onoga da će svaki prelazak, svaka osoba koja iz tih zemalja dolazi na naše granične prijelaze dobiti jasne upute što i kako raditi. To neće značiti obaveznu mjeru samoizolacije zbog toga što to onda nije realno nekoga pustiti da gospodarski sastanak ili bilo koji drugi poslovni sastanak, ili sutra turiste i onda ih automatski onemogućiti da napuštaju mjesto, odnosno hotel ili bilo koji drugi smještaj. Ovo je jedna liberalizacija ulaska u RH, smatramo da uz suradnju granične policije, drugih inspekcija naravno s epidemiološkom službom ćemo biti u stanju tu situaciju pratiti i kontrolirati. – kazao je Božinović na konferenciji za medije, a prenio Jutarnji list.

No, o putovanju u, primjerice, Bosanski Brod, neće odlučivati samo hrvatska Vlada. Naime, kako je poznato, u susjednoj su Republici Srpskoj i dalje na snazi rigorozne mjere koje također brane ulazak stranim državljanima na njihov teritorij.

– Naša sugrađanka koja je bila na liječenju u Doboju je, nažalost, preminula, a prethodno je utvrđeno i prisustvo koronavirusa. Dva nova slučaja koronavirusa su utvrđena u Brodu, a imaju vezu sa zarazom u bolnici u Doboju. U izolaciju do rezultata testa je stavljeno 19 Brođana koji su bili u kontaktu sa osobama koje su boravile u dobojskoj bolnici ili osobama koje su s njima povezane. U općinskoj je karanteni 19 osoba, od čega njih 13 u srednjoj školi i šestero u gradskom stadionu. Ostanite kod kuće.- izvijestio je načelnik Opštine Brod, Ilija Jovičić.

Ipak, trenutak u kojem će građani iz Slavonskog moći prijeći u Bosanski Brod neće određivati i uvjetovati samo Europska unija i Hrvatska. Naime, Republika Srpska i dalje ima strože mjere jer tamo zaraza i dalje buja (s 9.svibnja 2020. godine imaju 18 novozaraženih). Neka pravila usprkos tomu su popustili pa sada policijski sat traje od 22 sata do 5 ujutro, dok građani stariji od 65 godina ‘van’ iz svojih domova smiju u periodu od sedam ujutro do 13 sati popodne.

Komentiraj: