Od dogovora o prelasku granice u oba Broda još smo daleko!?

Autor: D.K.

Za uspostavljanje normalnog prometovanja preko mosta koji iz Slavonskog vodi u Bosanski Brod, bit će potrebna suglasnost obje vlade i kriznih stožera, piše sbplus.hr.

Dok oni iz Požeštine i drugih krajeva koji su išli redovno u šoping preko granice očekuju daljnje popuštanje mjera i otvaranje mogućnosti odlaska preko granice prema svemu sudeći do toga baš i neće brzo doči

Nacionalni Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, oglasio po tom pitanju, o mogućnosti prelaska granice sa susjednim zemljama, ali i putovanja u druge zemlje izvan Lijepe Naše s kojima ne graničimo.

Ta je informacija bila ‘posebno ‘tražena’ posljednjih dana u pograničnim područjima, kao što je dio Brodsko-posavske županije uz granicu s Bosnom i Hercegovinom, ali i dio Požeško-slavonske županije. No, Brođani, pa tako niti stanovnici iz Požeške kotline još uvijek neće moći u susjedni Brod po gorivo i namirnice ili u posjetu rodbini. 

Ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, kazao je danas kako je Europska unija donijela preporuku svim državama članicama o produženju zabrane ili preporuke da se na teritorij Unije ne dolazi iz trećih zemalja do 15. lipnja. Hrvatska te preporuke planira i držati, tako da iz Bosanskog Broda građani još neće moći prelaziti u Slavonski. Ipak, iz drugih zemalja EU, građani će moći ulaziti u Hrvatsku.

– Ova odluka se odnosi na države članice EU, državljane tih zemalja tako da je to intencija kada je u pitanju dolazak u RH i ta je odluka povezana s cijelim nizom gospodarskih aktivnosti i poslovnih sastanaka. Rekli smo da su preporuke HZJZ-a na tragu onoga da će svaki prelazak, svaka osoba koja iz tih zemalja dolazi na naše granične prijelaze dobiti jasne upute što i kako raditi. To neće značiti obaveznu mjeru samoizolacije zbog toga što to onda nije realno nekoga pustiti da gospodarski sastanak ili bilo koji drugi poslovni sastanak, ili sutra turiste i onda ih automatski onemogućiti da napuštaju mjesto, odnosno hotel ili bilo koji drugi smještaj. Ovo je jedna liberalizacija ulaska u RH, smatramo da uz suradnju granične policije, drugih inspekcija naravno s epidemiološkom službom ćemo biti u stanju tu situaciju pratiti i kontrolirati. – kazao je Božinović na konferenciji za medije, a prenio Jutarnji list.

No, o putovanju u, primjerice, Bosanski Brod, neće odlučivati samo hrvatska Vlada. Naime, kako je poznato, u susjednoj su Republici Srpskoj i dalje na snazi rigorozne mjere koje također brane ulazak stranim državljanima na njihov teritorij.

– Naša sugrađanka koja je bila na liječenju u Doboju je, nažalost, preminula, a prethodno je utvrđeno i prisustvo koronavirusa. Dva nova slučaja koronavirusa su utvrđena u Brodu, a imaju vezu sa zarazom u bolnici u Doboju. U izolaciju do rezultata testa je stavljeno 19 Brođana koji su bili u kontaktu sa osobama koje su boravile u dobojskoj bolnici ili osobama koje su s njima povezane. U općinskoj je karanteni 19 osoba, od čega njih 13 u srednjoj školi i šestero u gradskom stadionu. Ostanite kod kuće.- izvijestio je načelnik Opštine Brod, Ilija Jovičić.

Ipak, trenutak u kojem će građani iz Slavonskog moći prijeći u Bosanski Brod neće određivati i uvjetovati samo Europska unija i Hrvatska. Naime, Republika Srpska i dalje ima strože mjere jer tamo zaraza i dalje buja (s 9.svibnja 2020. godine imaju 18 novozaraženih). Neka pravila usprkos tomu su popustili pa sada policijski sat traje od 22 sata do 5 ujutro, dok građani stariji od 65 godina ‘van’ iz svojih domova smiju u periodu od sedam ujutro do 13 sati popodne.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88