Oči ratara uperene u nebo: Utrka seljaka s vremenskim prilikama, hoće li sjetvu obaviti na vrijeme? /FOTO/

Autor: D.K.

POŽEGA / ALAGINCI – Prošli vikend i prve radne dane ovoga tjedna požeški ratari provode na njivama. Nastoje zasijati  što više žitarica prije najavljene kiše i nadolazećeg lošeg vremena. Nenad Gajić, ratar iz Požege, zabrinut je za ovogodišnju sjetvu.

Nenad Gajić, poljoprivrednik

-Vremenske prilike nisu naklonjene seljacima ove jeseni. Česte kiše i raskvašeno tlo otežavali su berbu kukuruza kojeg ima još dosta na njivama. Na tim njivama je nemoguće napraviti pripremu tla za sjetvu žitarica. Optimalni rokovi sjetve su na izmaku i mnogi će sijati tijekom studenog – žali se Gajić.

Franjo Đurina, poljoprivrednik

Inače, Gajić planira zasijati četrdesetak jutara, od čega 25 pivarskim ječmom i petnaestak jutara pšenicom. Nabavio je kvalitetno sjeme i umjetna gnojiva. Većinu zemlje koju obrađuje ima u zakupu.

Franjo Đurina i njegov sin Nikola iz Alaginaca planiraju zasijati desetak jutara. Najviše će biti pšenice te nešto ječma. Pripremom tla na dijelu njiva su nezadovoljni jer je tlo dosta raskvašeno. Zato žure da što više zasiju prije lošeg vremena.

Oči požeških ratara uperene su u nebo. Unatoč lošim prognozama meteorologa, nadaju se boljim danima za ulazak mehanizacije u njive i sjetvu. Vrijedne ruke slavonskog seljaka ne pitaju, spremni su raditi u svim vremenskim uvjetima, a utrka s vremenom samo je jedan od problema s kojima se susreću. No, seljaci su ti koji nikad ne odustaju!

dsc_4191

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: