Obilježena 16. godišnjica smrti dr. Franje Tuđmana

Autor: D.K.

POŽEGA – Godišnjicu smrti dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježili su predstavnici Gradskog odbora požeškog HDZ-a, Požeško-slavonske županije, grada Požege, braniteljskih udruga iz Domovinskog rata i utemeljitelji stranke.

Nakon prvih demokratskih izbora 1990. godine i pobjede Hrvatske demokratske zajednice Franjo Tuđman je u Saboru 30. svibnja proglašen predsjednikom Predsjedništva SR Hrvatske. U samostalnoj Republici Hrvatskoj još je dva puta pobijedio na neposrednim predsjedničkim izborima, i to 1992. i 1997. godine.

-Današnji dan je za nas sveti dan kada smo se došli pokloniti prvom hrvatskom predsjedniku koji živi gore nad nama, a i bio je sa nama utemeljiteljima HDZ-a. On je tvorac Republike Hrvatske i ovo je najmanje što smo danas došli zapaliti mu svijeću i položiti cvijeće – rekao je Ante Šolić predsjednik požeškog HDZ-a.

Franjo Tuđman 1989. godine osniva HDZ i postaje prvi predsjednik te stranke, a na prvim višestranačkim izborima 1990. godine postaje predsjednik Republike. Novi mandat osvojio je i 1997. godine.

Više iz kategorije