Obilježavanje 17. obljetnice djelovanja Veleučilišta u Požegi

Autor: DK

POŽEGA – Povodom 17. obljetnice djelovanja Veleučilišta u Požegi organiziran je Dan otvorenih vrata kojom prilikom se održava niz stručnih predavanja na kojem sudjeluju studenti i svi drugi zainteresirani građani.

Požeško Veleučilište kao ustanova ima pet stručnih studija i jedan specijalistički studij koja pohađa oko 1300 studenata.

dr.sc. Dinko Zima, v.d. dekana Veleučilišta u Požegi

-Veleučilište u Požegi je među pet najstarijih osnovanih veleučilišta u Republici Hrvatskoj. Među pet stručnih studija uvijek se dičimo studijem vinarstvo, vinogradarstvo i voćarstvo. Što se tiče naše budućnosti u sklopu daljnjih trendova pokušavati ćemo doći do kvalitetnih studenata iz područja biotehničkih znanosti. Kvote su nam za upis studija vinarstvo, vinogradarstvo i voćarstvo 40 studenata koji se u pravilu i upisuju. Ono što želimo u narednoj budućnosti to je povećanje kvalitete studiranja i studenata. Da bi do toga došli pokušavamo kroz ovakva događanja i stručna predavanja čime podižemo razinu znanja naših studenata. Svaki student vinarstva na trećoj godini ima mogućnost proizvesti svoje vino koje im kasnije određene količine dodijelimo. Takva vina ocjenjuje povjerenstvo koje se proizvodi kroz praktični dio nastave. Želja nam je podići nasade voćnjaka što ćemo sigurno u doglednoj budućnosti to uspjeti – istakao je v.d. dekana Veleučilišta u Požegi dr.sc. Dinko Zima.

Veleučilište u Požegi ima vlastitog vinograda šest hektara koji daje proizvodnju 25 do 30 tisuća litara godišnje koje se količine plasiraju na tržište.

Jedno od zanimljivijih predavanja koje je održano u trodnevnom obilježavanju 17. obljetnice osnutka Veleučilišta je ono koje je održao poznati vinar i vinogradar Vlado Krauthaker iz Kutjeva i nešto više rekao o svojim iskustvima u proizvodnji vina što je značajno da studenti izravno doznaju o načinu proizvodnje vrhunske vinske kapljice.

Vlado Krauthaker

-Ja sam od prvoga dana učestvovao u osnivanju Veleučilišta kao član vijeća kao i drugi članovi Udruge vinogradara. U mojoj tvrtki imam četvero zaposlenih koji su završili studij na ovom Veleučilištu. Studenti s ovog veleučilišta su operativci, a ne znanstvenici. To je za bavljenje vinogradarstvom puno važnije. U vinogradu treba brzo i kvalitetno razmišljati i učiti o onome što se događa iz dana u dan. Studenti s ovog veleučilišta su prihvatljiviji i s njima je lakše raditi jer dolaze iz obitelji gdje su slične poslove radili. Danas ako inženjer ne zna sjesti na traktor i odraditi ono što je žurno potrebno nije dobar inženjer – rekao je Vlado Krauthaker koji je studentima na predavanju prenio svoja dosadašnja iskustva te poručio da se ne boje ući u investicije i poduzetništvo.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »