Običaji, nošnje, pjesme, te plesovi  Slovaka i Slavonaca na jednom mjestu (FOTO GALERIJA)

Autor: Jelenko Topić

JAKŠIĆ/RAJSAVAC- Matica Slovačka „Kukučin Kuntarić“ iz Jakšića organizirala je na prostoru ribnjaka „Zelene lagune“ u Rajsavcu po deveti puta svoju tradicionalnu folklornu priredbu „Slovaci Slovacima“ kojoj su pokrovitelji bili općina Jakšić, Požeško-slavonska županija, Savjet za nacionalne manjine Vlade RH i Ured za iseljeništvo Slovačke Republike.

Pavel Treger, predsjednik jakšićke Matice Slovačke

Nakon pozdravnih riječi Pavela Tregera, predsjednika jakšićke  Matice Slovačke, zatim Branke Baksa, predstavnice Savjeta za nacionalne manjine, te Mirka Vavre, predsjednika Saveza Slovaka u RH manifestaciju je otvorio načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević.

Ivica Kovačević, načelnik općine Jakšić

-Ovdje nastupa naša mladost koja zaista ima što pokazati od običaja svojih predaka, pa se zahvaljujem skupinama na gostovanju- istakao je otvarajući priredbu Ivica Kovačević, načelnik općine Jakšić

U sadržajnom programu nastupilo je pet folklornih skupina koje su pokazale bogatstvo nošnji, običaja, pjesama i plesova slovačke manjine, koja živi u kontinentalnom dijelu naše zemlje, ali i o običaje Slavonaca. Gledateljstvo je sa zanimanjem pljeskom ispratilo nastupe dječje i odrasle folklorne i glazbene skupine Matice Slovačke „Kukučin Kuntarić“, zatim Matice Slovačke iz Zokovog Gaja pokraj Orahovice, te KUD „Slavonija“ iz Jakšića, „Poljadija“ iz Grabarja i „Svilenka“ iz Buka.

Nekoliko dana prije priredbe i na sam dan njenog održavanja na prostoru ovog ribnjaka u prirodnom krajoliku petnaestak likovnih umjetnika iz Hrvatske i Srbije stvaralo je slike koje ostaju u fundusu Matice Slovačke Jakšić. Sudionicima kolonije dodijeljene su zahvalnice za ovu aktivnost.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: