Novi Volvo XC90 fokusira se na sigurnost, povezanost i autonomnost(foto galerija)

Autor: R.K.

Prije dvije godine Volvo se pohvalio kako je njihov veliki SUV sa sedam sjedala najvredniji švedski izvozni proizvod. Uspješna priča o XC90 potrajala je čak 12 godina što je u današnje vrijeme itekako hvalevrijedno odrađen radni staž. Nasljednik takvog automobila ima težak zadatak nastaviti njegovim putem i nikako ne smije razočarati, osobito nakon učestalih najava iz Volva kako će to biti najnapredniji automobil proizašao iz njihove tvornice. Službene fotografije i informacije sada su pred nama, pa možemo razmotriti čime su se Šveđani bavili posljednje tri godine.

Kako to obično biva, jedan od prioriteta kod izrade ovog automobila bila je sigurnost. Kao korak prema ostvarenju cilja da od 2020. godine niti jedan putnik njihovog vozila ne pogine i ne bude ozbiljnije ozlijeđen, Volvo je novi XC90 opremio najboljom tehnologijom koju ima na raspolaganju. Naglasak je dakako stavljen na aktivnu sigurnost pa tako ovaj SUV dolazi sa sustavima za automatsko kočenje u gradskim uvjetima bilo po danu ili noći, kočenje u raskrižju ako automobil predvidi potencijalno opasnu situaciju, zatezanje pojaseva ako vozač izgubi kontrolu i nađe se izvan ceste, te sprečavanje ozlijeda kralježnice prilikom slijetanja.

Tu je još automatsko održavanje automobila u traci, zatim sugeriranje prijeko potrebnog odmora umornim vozačima i usmjeravanje k najbližem odmorištu, čitanje prometnih znakova, upozoravanje na vozilo u mrtvom kutu i slično. Radari postavljeni na stražnjem dijelu vozila predviđaju mogući udar od strane vozila iza, što rezultira zatezanjem pojaseva, pulsiranjem svjetala kao znak upozorenja i kočenjem kako bi se ozlijede putnika svele na minimum. Ukoliko automobil primijeti porast tendencije prekretanju na određenom kotaču bit će aplicirana sila kočenja, a ako do njega ipak dođe aktivirat će se bočna zračna zavjesa koja pokriva sva tri reda sjedala. Novost za Volvo je takozvana poluautonomna vožnja, što u prijevodu znači automatsko upravljanje gasom, kočnicom i upravljačem u ‘stani-kreni’ prometnim situacijama.

XC90 baziran je na novoj modularnoj platformi SPA (Scalable Platform Architecture) koja je prema službenim riječima omogućila stvaranje prvog SUV-a lišenog uobičajenih kompromisa za tu klasu vozila. Niz Drive-E motora bit će zadužen za pokretanje, a vrh ponude predstavljat će ‘plug-in’ hibrid s 2,0-litrenim 4-cilindričnim benzincem s kompresorom i turbopunjačem koji će snagu slati do prednjih kotača i elektromotorom koji će pogoniti stražnje.

Premda ostavljen za kraj, nikako manje bitan za novi XC90 nije njegov dizajn. Radi se o prvom Volvu osmišljenom s novim smjernicama na umu čime je učinjen prvi korak ka sasvim novoj generaciji automobila te tvrtke. U suštini XC90 zadržao je prepoznatljive proporcije i oblik aktualne generacije, ali osnovne su forme sada obogaćene znatno modernijim, oštrijim i vizualno skupljim elementima. Nova maska stoji uspravno, dok su prednja LED svjetla u obliku slova T predviđena konstanta za sve buduće modele.

Švedski jednostavan pristup oblikovanju nastavlja se u interijeru, u kojem je većina tipaka zamijenjena velikim, središnje smještenim ekranom osjetljivim na dodir. Posebna pozornost posvećena je povezanosti, pa tako XC90 ima ugrađene Apple CarPlay i Android Auto sustave za sinkronizaciju s mobilnim telefonima, a tu su i aplikacije za pronalazak i plaćanje parkinga, mogućnost slušanja internet radija, te hvatanja informacija i glazbe s ‘cloud’ servisa. Odabrana glazba do vašeg će uha stizati putem Bowers & Wilkins audio sustava s 19 zvučnika i pojačalom snage 1400 W.

close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića