Nitko ih iz Vlade Republike Hrvatske nije kontaktirao a kamoli obišao

Autor: D.K.

DSC_0131 (Small)PLETERNICA – Žalosna je ali istinita činjenica da su stanovnici poplavljenog područja, koje pripada Gradu Pleternici,  gotovo prepušteni sami sebi i svojoj lokalnoj zajednici kao i drugi žitelji koji su doživjeli istu elementarnu nepogodu na području Požeško-slavonske županije.

Stanje u Pleternici gdje se izlila Orljava se smiruje ali ne treba zaboraviti činjenicu da je poplavljeno preko 300 obiteljskih domova i veliki broj gospodarskih zgrada. O štetama na poljoprivrednim površinama uzrokovane poplavom tek će se kasnije moći razgovarati ali se već sada sa sigurnošću može reći da su svi usjevi na tom području “do zadnje slamke i pšeničnog zrna” uništeni što je nenadoknadiva šteta za ovo područje.

Činjenica je da gradonačelnicu Pleternice Antoniju Jozić do današnjeg dana, do pisanja ovih redaka nitko, naglašavajući još jednom nitko, do sada od odgovornih ljudi iz Vlade RH nije kontaktirao kako bi dobio izravan odgovor o katastrofalnoj situaciji, u kojoj je Pleterničko područje sigurno najkritičnije . Nitko nije bio dostojan barem telefonski pitati kakvo je stanje, treba li vam pomoć, a kamoli da se netko pojavio i izravno uvjerio u kaotičnu situaciju u kojoj se nalaze poplavom pogođeni stanovnici.

Prema informacijama koje smo dobili niti Požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića nitko nije kontaktirao iz Vlade RH što je još jedna u nizu od žalosnih činjenica!

Za mnoge je ne pojmljivo da se niti jedan ministar nije udostojio doći i pružiti barem moralnu podršku stanovnicima Pleternice ali i drugim poplavom pogođenim područjima u Požeško-slavonskoj županiji koji još uvijek strepe pitajući se što ih još čeka i kako dalje. Kad nisu imali obzirnost ministri onda se ništa drugo nije moglo niti očekivati od potpredsjednika Vlade, a ima ih više, da se ne govori o samom predsjedniku Vlade RH.

Predsjednik Vlade RH poplavom pogođena područja Požeštine gleda samo iz zraka

Unatoč dramatičnom stanju na dijelu poplavljenog područja Požeško-slavonske županije premijeru Zoranu Milanoviću, prema svemu sudeći, veća je briga bila kako otputovati u Dubrovnik gdje je na kraju i otputovao. U Dubrovniku je bilo daleko zabavnije i ugodnije nego da gleda “grozne” prizore uzrokovane poplavom i ispaćene stanovnike koji se na čelu sa svojim gradonačlnicima i načelnicima općina bore kako bi se spasilo što se spasiti dade.

Možda je malo proradila savjest premijeru Zoranu Milanoviću pa se odvažio obići “neke” dijelove koji su poplavljeni. Ostat će nepoznanica čime su druga područja u Slavoniji, koja su također pogođena poplavom, zaslužila da ih premijer Zoran Milanović posjeti i da im obeća, kako prenose drugi mediji, kakvu takvu financijsku pomoć. Da bih došao (zrakom preletio) do Slavonskog Šamca i Županje morao je nadletjeti područje Požeštine iz kojeg se prizora mogao uvjeriti. barem “krišom oka”, u kakvom su stanju poplavljena područja u Požeško-slavonskoj županiji, posebice na Pleterničkom području.

Jedino što ne treba zaboraviti je ta činjenica da je minister obrane Ante Kotormanović u pomoć poslao 250 vojnika kako bi pomogli unesrećenom stanovništvu što se jedino može smatrati kao pozitivna gesta sa razine državne vlasti.

Sve drugo što smo željeli napisati teško da bi stalo u pristojne okvire novinarstva ali galerija slika koju smo jučer objavili govori više od riječi.

Na požrtvovnosti treba zahvaliti svima ali jednu smo slobodni izdvojiti a to je ona koju ulaže, i iznad svojih mogućnosti, gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić koja je neumorno na svakom dijelu poplavljenog područja ne birajući sredstva kako doći do najugroženijih mjesta kako bi se uvjerila što je sa njenim stanovnicima. U to smo se uvjerili, iz kojeg razloga ovo i navodimo,  jer su i novinari pozega.eu portala bili prisutni na onim poplavljenim mjestima kada je bio vrhunac poplavnih nepogoda.

Više iz kategorije