Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

NEOBIČAN PODUHVAT JOSIPA JOGUNA IZ TORNJA: Posjekao jabuke da bi zasadio lješnjake

PRIJE 3 MJESECA
TEKST: D. Mirković
FOTO: D. MIRKOVIĆ

Prijavite se da možete ocijeniti galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

PRIJE 3 MJESECA
TEKST: D. Mirković
FOTO: D. MIRKOVIĆ

Josip Jogun sa salaša na križanju ceste Požega - Biškupci prema Tornju posjekao je dva hektara jabuka na čijoj se proizvodnji do ulaska Hrvatske u Europu moglo dobro zaraditi ako je bilo sreće da rani mrazevi, te ljetne oluje i tuča nisu umanjili ili čak uništili proizvodnju. Zbog niske cijene jabuka iz uvoza, skupih zaštitnih sredstava i svega drugog što se urotilo protiv voćara, odlučili su se na drastičan potez „eutanazije“. Posjekli su jabuke da bi zasadili lješnjake. 


Ova se obitelj tradicionalno bavi vinogradarstvom i voćarstvom. Obrađuju četiri hektara vinove loze sorte graševina, zadržali su još tri hektara voćnjaka jabuka i sada sade dva hektara lješnjaka. Puno za nabrojati, a pogotovo sve to obraditi, obrati i prodati.  


Poljoprivrednu površinu za lješnjake nakon uklanjanja jabuka Josip je u pripremi rigolao podrivačem, te zaorao šest vagona stajnjaka i oko 3,6 tona vapna. Potom je strojno izbušio 900 rupa za isto toliko sadnica lješnjaka kupljenih u rasadniku Turkalj u Čačincima. Mjesta za rupe su precizno ucrtane po horizontali, vertikali i dijagonali, „po špagi“, tako da kako Josip u šali kaže „lješnjaci kao vojnici stoje“. Za ovaj posao Josip se natjecao za nepovratne novce iz fondova, ali nažalost, nije skupio dovoljno bodova. 


Zanimljivost je da se na dno svake rupe stavila ovčija vuna koja je nabavljena kod Željka Moreca, ovčara iz Tornja. Ona u ljetnim, sušnim danima zadržava vlagu a sporim truljenjem godinama korijenu sadnica osigurava gnojivo kalija, dušika i fosfora te mikro elemente.


U ovom velikom poslu uz majku Blaženku i prijaka Zorana i zeta Vijeku Šipuru pomogli su prijatelji koji se također bave poljoprivrednom proizvodnjom i jedan drugome pomažu kada zatreba.

Ocijenite galeriju

Prijavite se da možete ocijeniti ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.