Nema više prvog ljetnog popravnog roka u osnovnim i srednjim školama

Autor: Požega.EU
Obrtnička škola (Small)POŽEGA – Prema novim zakonskim odredbama Zakona o odgoju i obrazovanju, koje je donio Hrvatski sabor, na zadnjoj prošlogodišnjoj sjednici, u školama od ove godine više neće biti prvog ljetnog popravnog roka.
Nova zakonska regulativa je da onaj učenik srednje ili osnovne škole koji ne bude ocijenjen prolaznom-pozitivnom ocjenom iz jednog ili dva predmeta morati će pohađati dopunsku nastavu u trajanju od minimalno deset, a maksimalno 25 sati po predmetu, iz kojeg nisu dobili prolaznu pozitivnu ocjenu.
Ako nakon dopunskog rada i pohađanja produžene nastave učenik ne uspije zadovoljiti i dobiti prolaznu ocjenu ide na popravni ispit koji će se održati najkasnije do 25. kolovoza.
Dopunski rad odnosno nastava može trajati minimalno deset, a maksimalno 25 sati po predmetu, što će utvrđivati učiteljska/nastavnička vijeća. U slučaju da učenik tijekom dopunskog rada ostvari očekivane ishode, učitelj, odnosno nastavnik zaključuje mu prolaznu ocjenu.
Značajne novosti nastale dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, zabilježene su i u području pedagoških mjera. Mjere opomene i ukora se izriču za tekuću školsku godinu, a izrečena mjera opomene pred isključenje vrijedi do kraja srednjeg obrazovanja. Značajna novost je mjera isključenja iz srednje škole, a učenik koji ju ‘zaradi’ imati će priliku polagati razredni ispit.
Kako će za učitelje, nastavnike i profesore koji izravno sudjeluju u nastavi biti prihvatljiva nova zakonska odredba ostaje nam za vidjeti. Promjene će utjecati i kod učenika koji ne budu zadovoljili i dobili pozitivnu ocjenu u redovnom nastavnom održavanju jer će morati dolaziti na dodatna predavanja što će prouzročiti i dodatni trošak za putovanje.

Više iz kategorije