Neka poznavatelji prilika kažu gdje su grobovi nestalih

Autor: Požega.EU

IMG_3794BUČJE – Međunarodni je dan nestalih osoba. Središnje obilježavanje održano je u Bučju pored Pakraca, na mjestu logora kroz koji je u Domovinskom ratu prošlo više od 300 osoba. I danas se ne zna sudbina njih 22-oje.

– U Hrvatskoj je danas u evidenciji nestalih 1597 osoba, a 938 ih je iz perioda od 1991. do 1992. godine. Ako se taj problem nastavi rješavati ovakvim tempom trebat će još 90 godina da se pronađe i posljednja među njima. Valjda će politike koje su ključne u tome shvatiti da se to mora što prije rješavati – rekla je Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

IMG_0814Prisutnima se obratio gradonačelnik Pakraca, župan Požeško-slavonski, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur i požeški saborski zastupnik Zdravko Ronko kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke te je uz izražavanje suosjećanja sa obiteljima nestalih branitelja u domovinskom ratu između ostalog i poručio: – Niste sami, niste usamljeni, niste zaboravljeni, no tuga mora imati mjesto tugovanja. Upravo je danas prilika pozvati one koji znaju istinu o grobnicama da skupe hrabrosti, oslobode se tereta i učine pravu stvar. Upravo je danas prilika, pozvati ih da kažu gdje se nalaze kosti najviše rangiranog dužnosnika RH koji je ubijen u Domovinskom ratu – predsjednika Kriznog štaba za Zapadnu Slavoniju, mirotvorca dr. Ivana Šretera. Upravo je danas prilika, pozvati ih, u ime čovjekoljublja, u ime bogoljublja – prekinite šutnju – kazao je Ronko

jambreković marijaSvoga sina 25 godina traži Marija Jambreković iz Osječko-baranjske županije. Njezin je Damir nestao 1991. godine u Ernestinovu i tada je imao 19 godina.

– Najprije sam ga čekala živog, sad čekam makar i njegove kosti. Samo da se bar malo smirim i da imam gdje zapaliti svijeću i naći smiraj – kaže Marija Jambreković.

– To je više od 20 godina neizvjesnosti, tuge, nespavanja i košmara – dodala je.

U znak sjećanja na sve nestale branitelje i civile vijence su u Bučju položili predstavnici Županija, Gradova, Ministarstva branitelja, Hrvatskog sabora, oružanih snaga RH, izaslanik predsjednice RH te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

IMG_3764 IMG_3770

IMG_3769 IMG_3773

Više iz kategorije