(Ne)izglasavanje proračuna Požeško-slavonske županije za 2021. godinu nije upitno: „Neusvajanje bi izazvalo štetu i poremećaj u financiranju redovnih aktivnosti i EU projekata“

Autor: D.K.

Nastavno na eventualno moguće (ne)izglasavanje proračuna Požeško-slavonske županije za 2021. godinu, zbog aktualne situacije s županom Alojzom Tomaševićem, zatražili smo komentar od predsjednika požeško-slavonskog HDZ-a prof. dr. Željka Glavića.

Članovi HDZ-a s koalicijskim partnerima imaju većinu u Skupštini Požeško-slavonske županije iz kojeg razloga su se pojavila određena pribojavanja da neće biti dovoljno ruku u zraku pri izglasavanju proračuna koji je u konačnici na sjednici Skupštine Požeško-slavonske županije većinom glasova kao predloženi usvojen.

-Nismo se odlučili za neusvajanje proračuna za slijedeću godinu prije svega zbog štete koju bi županijske institucije i građani imali radi poremećaja u financiranju redovnih aktivnosti i EU projekata koji su u tijeku ili u fazi prijave. Do redovnih lokalnih izbora tek je 5 mjeseci, ne želimo to vrijeme potrošiti na igre oko smjenjivanja župana jer taj proces se ionako u 5 mjeseci ne može niti provesti, ima za odraditi puno posla o kojem ovisi kvaliteta života svih stanovnika naše županije i to nam je uvijek prioritet – odgovor je prof. dr. sc. Željka Glavića, predsjednika požeško-slavonskog HDZ-a na našu upit.

Vezano za pravomoćnost presude požeško-slavonskom županu Alojzu Tomaševiću prof. Glavić ističe kako može samo ponoviti da svako nasilje, a osobito ono obiteljsko najoštrije osuđuje.

-Da se radi o meni ostavku bih podnio isti dan kada me član moje obitelji prijavi za nasilje, ne bih čekao da me se poziva niti nagovara niti prisiljava na odstupanje s dužnosti. To je standard koji obvezuje posebno osobe koje obnašaju javne dužnosti, tko nije spreman prihvatiti takav standard ne bi trebao prihvaćati niti obnašanje javnih dužnosti – ističe Glavić nastavljajući kako je župan rekao da ne podnosi ostavku jer nije kriv i da će to, kako je izjavio, dokazati sudskim postupkom.

-Temeljni demokratski standard je da svatko ima pravo na pravično suđenje i nitko nije kriv dok nema pravomoćnog sudskog rješenja. Svoju nedužnost župan nije dokazao, ima pravomoćnu presudu i najmanje što bi trebao učiniti je podnošenje ostavke na dužnost župana i isprika svima koji su mu svojim glasom na izborima dali povjerenje i omogućili obnašanje tako odgovorne i visoke dužnosti. Kao predsjednik Županijskog odbora Hrvatske demokratske zajednice podsjećam da je stranka gospodina Alojza Tomaševića isključila iz članstva zbog nulte tolerancije prema počiniteljima obiteljskog nasilja. Obzirom na pravomoćnu presudu pozivamo ga još jednom da podnese ostavku na dužnost župana i time pokaže da poštuje hrvatske institucije, etičke i demokratske standarde – zaključio je Željko Glavić.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88