Neferović zaustavio obnovu pruge prema Našicama !?

Autor: Požega.EU

POŽEGA – Dok se mnogi pitaju zbog čega su stali radovi na obnovi pruge Pleternica-Čaglin-Našice uspjeli smo doći do prave i istinite informacije. Kontaktirali su nas brojni potencijalni korisnici željezničkog prijevoza sa čaglinskog kraja i požalili nam se kako je “naprasno” stala započeta obnova pruge od Pleternice prema Čaglinu što je prema njihovim pričama rezultiralo i prestanku daljnje obnove pruge prema Našicama.

Još 2010. godine ukinuto je prometovanje prugom Pleternica – Čaglin – Našice pod izgovorom štednje unutar HŽ-a, a najavljivalo se da zbog dotrajalosti i nemogućnosti iznalaženja novca predstoji i ukidanje pruge Požega – Velika. Do ukidanja pruge Požega – Velika ipak nije došlo, naprotiv ista je temeljito obnovljena, ali stanovnici i brojni drugi korisnici nisu imali tu sreću da se mogu koristiti prijevozom vlakom od Pleternice do Čaglina i Našica čime je bila i izravna povezanost sa Osijekom i drugim gradovima u Slavoniji.

Do “aktera” koji su sudjelovali u dogovorima i pregovorima za obnovu ili bolje reći “ne obnovu” planiranih radova, odnosno do odgovornih osoba koji su dogovarali i raskidali dogovore, do pisanja ovoga teksta, nismo uspjeli doći ali se obvezujemo da ćemo kao takav komentar naknadno objaviti.

Prema našim informacijama 23.travnja 2013. godine sklopljen je Sporazum o sufinanciranju radova na popravku pruge L206 Nova Kapela – Našice, dionica Pleternica- Čaglin – Našice kojim je ugovoren i završetak radova, te ponovna uspostava prometa od 01.prosinca 2014. godine.

Grad Požega, kao županijsko središte, trebao je sufinancirati jedan veoma mali iznos za obnovu pruge dok se prema našim informacijama HŽ infrastruktura obvezala na znatna i velika ulaganja, preko 150 milijuna kuna. Iz nepozatog razloga prestaje interes lokalne zajednice, u ovom slučaju Grada Požege, da se nastavi sa obnovom pruge iz kojeg je razloga obnova i stala.

Kako doznajemo gradonačelnik Požege Vedran Neferović još u prosincu 2013. godine dostavio HŽ Infrastrukturi dopis o otkazu Sporazuma o sufinanciranju radova na dionici pruge Pleternica – Našice “bez opravdanog” razloga i detaljnijeg obrazloženja!? Iz tog razloga je obnova pruge na navedenoj dionici i stala.

Velika je vjerojatnost da će HŽ infrastruktura potraživati znatna financijska sredstava na što imaju zakonske osnove što je regulirano u potpisnom sporazumu.

Koji je stvarni razlog raskidanja sporazuma, koja je opravdanost istog i o kojem se iznosu radi koji će HŽ potraživati pokušati ćemo doznati u vremenu ispred nas. Koliko smo dobili neslužbenu informaciju potraživati će se milijunski iznosi od Grada Požege.

 

 

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot