Nebriga “inspektora” Ministarstva prometa o prijevozu školske djece?

Autor: Požega.EU

inspekcijacestovnog pometa, značkaPOŽEGA – Početkom školske godine praksa je i obveza nadležnih službi provođenje akcije “Poštujte naše znakove” u sklopu koje se, između ostalog, nadziru autobusi koji vrše prijevoz školske djece. Akcija bi trebala biti usmjerena na zaštitu djece u prometu te sprječavanje ugrožavanja njihovih života, naročito u prvim danima polaska u školu i njihovog samostalnog sudjelovanja u prometu.

Kako bi se izbjegle nemili događaji, od kojih je još jedan u dubokom sjećanju vezan za smrtno stradanje učenice 2007. godine u Pleternici, očekuje se od nadležnih inspekcija i drugih službi da izvrše barem preventivne nadzore nad ispravnošću autobusa koji prevoze djecu kako bi se utvrdili minimalni elementi koje trebaju ispunjavati autobusi kojima se vrši prijevoz djece.

Djeca su krenula u školu prije gotovo dva mjeseca a nadležna inspekcija Ministarstva prometa niti je a prema dobivenom odgovoru i ne planira u doglednom vremenu izvršiti nadzor nad autobusima koji prevoze školsku djecu na području Požeško-slavonske županije. Na upit o izvršenim nadzorima dobili smo odgovor od voditelja Službe prometne inspekcije koja je u nadležnosti Ministarstva prometa, pomorstva i infrastrukture zbog kojeg se treba zapitati.

– Inspekcijski nadzori prijevoza školske djece u Republici Hrvatskoj provode se sukladno mjesečnim planovima Službe inspekcije cestovnog prometa, te administrativnoj raspoloživosti i popunjenosti kapaciteta u Službi. U navedenoj županiji do sada još nisu započeti navedeni inspekcijski nadzori, ali obzirom da nadzori još nisu završili, o izvršenom ćete biti pravovremeno obaviješteni – stoji u priopćenju kojeg potpisuje dr.sc. Saša Šolman, dipl.inž, voditelj Službe prometne inspekcije.

Nakon ovakvog odgovora teško je za ne postaviti pitanje zar je potrebno, nadležnoj inspekciji, dva i više mjeseci da se izvrše barem oni preventivni nadzori autobusa koji prevoze djecu ili se trebaju čekati nemili događaji pa da tek onda nešto poduzimati.

Odgovor od Ministarstva prometa zatražili smo ponukani odgovorom kojeg smo prethodno na istu tematiku zatražili i dobili iz Policijske uprave požeško-slavonske u kojem stoji da su policijski službenici od početka školske godine “sami vršili nadzore autobusa” koji prevoze školsku djecu prilikom kojih su utvrđene i određene nepravilnosti.

-Policijski službenici proveli su 19 nadzora autobusa kojim se organizirano prevoze školska djeca. Sve nadzore proveli su samostalno policijski službenici, a provedeni su u zonama odgojno obrazovnih ustanova na području Požege, Kutjeva, Pleternice, Pakraca i Čaglina. Kod dva autobusa utvrđene su neispravnosti, odnosno neispunjavanje svih posebnih uvjeta kojima moraju udovoljavati autobusi kojima se organizirano prevoze školska djeca, te su sukladno utvrđenom, protiv vozača, pravne i odgovorne osobe pokrenuti prekršajni postupci – stoji u odgovoru, na postavljeni upit, Ivane Radić glasnogovornice Policijske uprave požeško-slavonske.

Na svu sreću do sada nisu zabilježene prometne nesreće u kojima je došlo do ozljeđivanja školske djece ali je evidentno da su se djeca vozila u neispravnim autobusima.

Za očekivati je da u što skorije vrijeme sve nadležne institucije izvrše potrebite nadzore iz djelokruga svojih ovlaštenja kako bi se utvrdile i otklonile eventualne nepravilnosti i neispravnosti što je u obvezi onih koji za to imaju nadležnost, odgovornost ali i zakonom utvrđeno ovlaštenje.

 (Foto: Ilustracija, mppi.hr i pozega.eu)

 

 

 

Više iz kategorije