Ne pitaj što drugi mogu učiniti za tvoje selo nego što ti možeš učiniti za njega!

Autor: V.M.

DARANOVCI 006DARANOVCI – Veselimo se novim radnim akcijama! Kažu ovo u mjesnom odboru Daranovci kojega je načelnik brestovačke općine Zdravko Mandić istakao kao najaktivniji u tom dijelu Požeštine. A da pohvala ima ‘čvrste temelje’ govore podaci o aktivnostima što su ih mještani Daranovaca obavili u proteklih manje od godinu dana. Sve je počelo nakon prošlogodišnjih poplava kada su Daranovčani odlučili urediti mali dio sela a onda je, uz pomoć Općine, Hrvatskih voda i Županije, ta ideja prerasla u ‘veliko spremanje’. Uređena je zapuštena brana na potoku, potom središte sela gdje je izgrađeno spomen obilježje poginulom hrvatskom branitelju Draženu Kufneru, postavljena je i spomen ploča palim stanovnicima sela u 2.svjetskom ratu, obnovljena je fasada mjesnog doma, uređena je i njegova unutrašnjost a dom je priključen i na vodovodnu mrežu, iskrčeni su i godinama nekošeni dijelovi sela, obnovljeno je dječje igralište, napravljene su nove drvene klupe, obojeni su mostići na prometnicama u selu, kao i seoski bunar i ograda kapelice..postavljena je i solarna rasvijeta na križ na najvišoj točki iznad sela, brdu Križići, koje je prethodno iskrčeno i uređeno. U Daranovcima je postavljena i turistička signalizacija, izgrađeno je autobusno ugibalište na glavnoj cesti a grade se i most na potoku te sjenica na dječjem igralištu. – Bitno je istaći da mi kroz ove akcije želimo razvijati zajedništvo u selu i da smo sve ovo napravili zajednički. Nama se u radnim akcijama u jednom danu zna okupiti i 40 osoba – rekao je predsjednik mjesnog odbora Karlo Markanjević. U Daranovcima ističu također i kako sve što rade, rade pod motom: Ne pitaj što drugi mogu učiniti za tvoje selo nego što ti možeš učiniti za njega!

DARANOVCI promjena 001

Prema posljednjem popisu stanovnika u Daranovcima je živjelo 183-oje ljudi. U međuvremenu je nekoliko obitelji otišlo živjeti u Zagreb, odnosno Osijek, no, većina je ostala. U selu trenutno živi dosta mladih pa tako djece do osmog razreda osnovne škole ima tridesetak. – Požega je blizu i mislim da naše selo ima perspektivu, da neće izumrijeti kao neka. Inače, u selu još nemamo kanalizaciju i plin ali, to je nešto što mi sami ne možemo napraviti. Kad dođu bolja vremena, vjerujem da ćemo i to dobiti. A do tada, nastavit ćemo raditi sami što budemo mogli. Ideja imamo a kojom brzinom ćemo ih moći realizirati ovisit će o financijskim mogućnostima. Mi smo spremni raditi a nadamo se, kao i do sada, pomoći općine i županije – istakao je na kraju K. Markanjević. Na popisu njihovih želja jest i dogradnja sanitarnog čvora mjesnog doma.

/Foto by K. Markanjević/

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot