“Nastavljam sa razotkrivanjem neistina koje plasira Neferović”!

Autor: DK

POŽEGA – Na današnjoj konferenciji za novinare u požeško-slavonskom SDP-u koju je održao Zdravko Ronko, predsjednik te organizacije na kojoj je bila i nazočna Ljerku Švajghart, glavna sestra u pakračkoj bolnici i pomoćnica sanacijskog upravitelja za sestrinstvo u Općoj županijskoj bolnici Požega nije bilo govora o rezultatima Vlade RH i “interesantnoj” brojci o nezaposlenima koja je ispod 300 tisuća u odnosu za isto razdoblje u travnju 2014./2015.

-Ponovit ću!  U gradu Požegi se ništa ne radi, investicijska klima je nula, petnaestak milijuna kuna koji su teškom mukom skupljani kroz 12-tak godina su srajtani, Neferoviću i društvu su puna usta novca iz EU fondova  koji se nigdje ne vide, minus u Proračunu i mutni poslovi sve veći, povećane cijene u dječjim vrtićima, ukinute povlastice invalidima za parkiranje, udrugama sve manje kao što je i za rad klubova novac prepolovljen, a najavljena smanjenja tek slijede – rekao je Ronko i nastavio kako je upropašten ugovoreni projekt rekonstrukcije pruge Pleternica – Našice u koji je već bilo uloženo 23 mil kn te da od Jagodnjaka, Hrvatskih branitelja i Mlinske ulice nema ništa, a od Trga sv. Terezije koji je za 250-tu obljetnicu katedralne crkve trebao biti gotov također ništa.

Zdravko Ronko, predsjednik požeško-slavonskog SDP-a

-Mutno su popalili 100.000 kuna za nepotrebnu Studiju izvodljivosti s analizom troškova i koristi za taj projekt, preživljava se i prežvakuju projekti prethodne vlasti za koje su dobrim dijelom osigurana i sredstva bilo da je riječ o knjižnici i čitaonici, fra Luki, muzeju, poneki projekti se i pokradu, a silna obećanja raspukla se kao kokice, jednako kao što prolaze i lupetanja na sjednicama Gradskog vijeća koja nakon tužbi završavaju Neferovićevim isprikama pred Sudskim vijećem – dodao je Ronko.

Da se radi o obmanama građana u kojima je gradonačelnik Vedran Neferović iznio da će se zbog mjera Vlade RH Ronko podastire druge podatke.

-Ovaj put riječ je o njegovoj najnovijoj obmani građana od prošlog tjedna, kako će zbog mjera Vlade RH kojima je omogućeno podizanje neoporezive osnovice i smanjenja stope poreza na dohodak u Proračunu Grada  biti manje prihoda od poreza na dohodak i prireza za 6 milijuna kuna, prije 6 mjeseci obmanjivao je da je 4 milijuna kuna manje, a za narednih 6 mjeseci biti će to valjda 12 milijuna kuna. Stvarnost je drugačija. Činjenica jest da je Vlada RH povećanjem neoporezive osnovice i smanjenjem stope poreza na dohodak omogućila povećanje plaća i mirovina, što se može odraziti na proračun jedinica lokalne samouprave no, nikako ne ovakvim nebulozama koje služe kao opravdanje za nerad – ističe Ronko koji naglašava da je taj prihod na razini države 2014. godine u odnosu na 2013. imao blagi rast sa 12,7 milijardi na 12,9 a da je  u Proračunu grada Požege taj prihod padao sa 34,5 milijuna u 2013. na 33,5 u 2014. godini, dakle pad od 2,6%. Taj trend pada nastavlja se i u ovoj godini samo drastičnije, za prva tri mjeseca 2014. taj prihod je iznosio 9,2 milijuna kuna a 2015. godine iznosio je 7,8 milijuna kuna, dakle minus od 1,4 milijuna kuna ili 15,4% – dodaje Ronko.

Roko razumije Neferovića ali Neferović to ne razumije!

Neferović nasrće na mjere koje Vlada poduzima za što Ronko tvrdi da je tim mjerama daleko bolji standard zaposlenika i umirovljenika.

– No ja ga i razumijem, jer ipak on to ne razumije. 2013. godine priskrbili smo Požegi i Požeštini cca 500 milijuna kuna investicija, a kako smo otišli realizirano je manje od pola, nešto malo se dovršilo i sve je stalo. Samo kroz Proračun grada te godine u gospodarstvo je upumpano 35 milijuna kuna investicija, prošle se prepolovilo, a ove godine trend pada je još oštriji. Valjda je svima jasno, ako nema investicija, nema ni zapošljavanja, nema ni plaća koje bi se odmakle od minimalca, a od minimalca nema ni poreza. A da bi bilo investicija, zapošljavanja i pristojnijih plaća gradonačelnik mora i znati i htjeti, Neferović niti zna a još manje hoće – naglašava Ronko te dodaje da Neferoviću jedino ide od ruke to da u radnom vremenu svakodnevno i višekratno pegla terasu Bolti i Capitola.

– Kažu kako se tamo održavaju  „Kolegiji mudraca“, a da se u zadnje vrijeme na tim terasama  utvrđuje i raspored aktivnosti i predstava  našeg kazališta – dodaje Ronko.

Ronko se osvrnuo i na gospodarsku situaciju u gradu Požegi i tvrtkama koje posluju te je istakao kako je Plamenu (Ljevaonici) pad izvoza ove godine je 25% jer su “zaribali” Francuzi te da toga nije bilo, uposleno bi bilo novih 30-tak radnika.

-Isto tako „Orljava“ sa svojih  350 zaposlenika uključujući i direktora već je duže vrijeme na minimalacu. Osobno sam se založio i pripomogao da ovaj mjesec iziđu  iz toga začaranog kruga – pojašnjava Ronko i iznosi interesantnu činjenicu za Proračun grada Požege.

-Ako je „Orljava“  na minimalcu, to znači da će ta tvrtka za svih svojih 350 zaposlenika mjesečno platiti ukupno cca 170 kn poreza. Usporedbe radi, grad Požega će samo na Neferovićevu mjesečnu neto plaću koju dobiva na ruke u iznosi 15.700 kuna platiti 5.700 kuna poreza. Za peglanje terasa, plaća je iz snova. A ono što grad plaća mjesečno poreza samo za Neferovića,  to „Orljava“ neće platiti za svih svojih 350 zaposlenika u tri godine – zaključio je Ronko.

Na konferenciji je bilo govora i o poboljšanju standarda u Općoj županijskoj bolnici i nabavki medicinske opreme za što ćemo na tu temu posebno obraditi sve iznesene činjenice.

 

 

 

 

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »