Nastavlja se sa planiranim projektima: “Proračun grada Požege stabilan, pozitivan i bez skrivenih troškova”

Autor: DK

POŽEGA – Izneseni pokazatelji u milijunskim brojkama dočarali su financijsku sliku grada Požege koju su na tiskovnoj konferenciji predstavili požeški gradonačelnik Vedran Neferović, pročelnica Upravnog odjela za financije Branka Bulaja i revizor u gradu Požegi Miro Papak.

 

U prezentaciji financijskog poslovanja gradonačelnik Neferović je nizao usporedbe od vremena dolaska na čelo grada do zaključno sa 31.prosinca 2016. godine. Iz svih iznesenih pokazatelja vidljivo je da je do 2010. godine imao stabilno poslovanje, bez gubitaka. Ulaskom u 2011. godinu počeli su se nizati problemi i evidentirati minusi u proračunu.

-Kada smo preuzeli vlast 2013. godine od 2,58 milijuna kuna, koliki je bio minus, uspjeli smo vratiti gotovo sve u 2014. i 2015. godini. U 2013. odmah po preuzimanju dočekalo nas je neodgovorno vođenje investicije na Glazbenoj školi, koja je probila planirani iznos od 10,65 milijuna kuna, na 13,5 milijuna kuna po završetku, što je gradski proračun za dodatne radove koštalo još 2,85 milijuna kuna. Tako je grad za Glazbenu školu ukupno izdvojio više od šest milijuna kuna – naglasio je Neferović dodajući kako je njega, odnosno novu vlast dočekalo, osim ovih znanih obveza i još obveza za koje nisu imali saznanja, a kasnije su pale na gradski proračun.

-To je prije svega pogrešno obračunati komunalni doprinos desetak godina prije, zbog kojega je grad morao tvrtki Tofrado vratiti 1,9 milijuna kuna, pogrešno obračunati porez na promet nekretnina zbog kojih je grad morao vratiti Hrvatskoj pošti 530 tisuća kuna. Tu su i potencijalno veći prihod od prava na polaganje vodova koji nisu obračunati HT-u, koji su mogli donijeti u proračun dodatnih 1,8 milijuna kuna, a i smanjenje prihoda od porezne reforme i poreza na dohodak, što je u gradsku blagajnu manje donijelo 5,2 milijuna kuna – dodao je gradonačelnik Neferović naglašavajući kako je uz ukupno 12,3 milijuna manjka u proračunu, gradsko poslovanje ovih godina bilo dobro, no još mu prijete skriveni troškovi, izgubljeni sporovi i sporni ugovori iz prošlosti.

– U početku smo smanjili plaće svim djelatnicima, jer danas shvaćamo da uz sve te skrivene troškove ne bismo mogli pozitivno poslovati, da nismo izvršili ta smanjivanja. Svu gradsku imovinu koja je bila mrtvi kapital stavili smo u funkciju, povećali smo i ažurirali bazu podataka za komunalnu naknadu, te smo tako prihode grada doveli u ravnotežu s rashodima – rekao je gradonačelnik Vedran Neferović, koji se zahvalio svima koji su mu u tome pomogli.

– Iz prikrivenih ili dirigiranih političkih naputaka pojedinaca Porezna uprava je djelovala i zbog svojih propusta, za koje vidim do sada nije nitko odgovarao, grad je pretrpio štetu. Nije se nikada istražilo tko je bio taj koji je obračunao porez na promet nekretnina mimo zakona Hrvatskoj pošti. Nisam primijetio da je došla ikakva unutarnja kontrola ili da je netko poduzeo neke korake da se utvrdi tko je krivac za ono što se dogodilo nakon toga proračunu grada Požege – zaključio je Neferović, dodajući da se i prije radilo i gradilo u gradu, pitajući se što i koliko te da sve to procijene građani Požege.

   

 

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: