Napadna akcija “Gradina”: Prije 25 godina, na današnji dan u potpunosti osigurana komunikacija između Požege i Nove Gradiške

Autor: DK

POŽEGA – Prije točno 25 godina, na današnji dan 1991. godine, 123.brigada iz Požege i 121.brigada iz Nove Gradiške poduzele su koordiniranu NAPADNU akciju „GRADINA“. Pripreme za akciju su pravovremeno izvršene, zahvaljujući izrađenim planovima i zapovijedima te stupnju tajnosti te operacije.

Tijekom priprema i planiranja kontinuirano se provodilo izviđanje prostora, rasporeda i pokreta neprijateljskih snaga, a sredstvima informiranja se obmanula protivnička strana. Postrojbe su svakodnevno izvodile pripreme kroz obuku i trenaže. Sve zadaće na pripremama su vrlo kvalitetno i u popunosti izvedene što je rezultiralo uspješno izvedenom akcijom.  

Prostor na kojem je izvođena akcija “Gradina“ smješten je istočnim padinama planine Psunj. Zemljište je brdovito iz kojeg je razloga manevar oklopnim snagama i teškim topništvom bio ograničen na samo na cestovne i bolje šumske puteve. Tada su protivnički položaji bili iznad hrvatskih vojnih snaga što je bitno utjecalo na cijelu akciju jer je manevar ograničavao djelovanja na usjeke u brdima i šumske puteve.

Akcija „GRADINA“ započela je na današnji dan 1991. godine u ranim jutarnjim satima koja je iznenadila protivničke strane te je ista završila isti dan, 10. prosinca 1991. u poslijepodnevnim satima. Bio je to veliki vojni uspjeh dviju slavonskih brigada, 123. brigadu koju je tada vodio Miljenko Crnjac, umirovljeni general-pukovnik dok je novogradišku 121. brigadu vodio Josip Miškić, danas umirovljeni brigadir.

Akcija “ GRADINA “ pokazala je da je već tada 123. brigada HV iako pričuvna  izrasla u značajnu borbenu postrojbu kao i 121. brigada iz Nove Gradiške. Značaj ove akcije je što je pokazala kvalitetu sudjelovanja i koordiniranja postrojbi u borbenim djelovanjima.

Tom akcijom u potpunosti je osigurana komunikacija između Požege i Nove Gradiške koja je do tada bila čestom metom topničkog djelovanja protivnika.

Svakako treba napomenuti da je agresija protivničkih snaga 1991. godine zaustavljena i srušena njihova strategija za osvajanje Republike Hrvatske samim time i okupacija Slavonije. Također važno je napomenuti da su snage Hrvatske vojske do kraja 1991.godine i oslobodile najveći dio privremeno okupiranog prostora na  Zapadno- slavonskom bojištu.

Izvor, tekst i foto: Mario Kalan

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.