Nakon stotina godina Požega ostaje i bez ostatka Županijskog suda jer odlazi Stalna služba!

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA – Ovaj grad navodno će uskoro ostati bez Kaznenog, a od ljeta i bez Građanskog odjela Stalne službe Županijskog suda Slavonski Brod čime se prekida tradicija sudovanja te razine stara od sredine 18. stoljeća. Kako je poznato do prije nekoliko godina u Požegi je bio Županijski sud, prije 1990. Okružni sud, a u zadnje vrijeme samo Stalna služba brodskog suda koja bi se odlukom jer se suci i djelatnici sele na radna mjesta u Brod!

-Ova odluka iznenađuje i u Požeško-slavonskoj županiji izaziva čuđenje, kao i rezigniranost, a po mom mišljenju radi se o kontinuitetu devastacije jedne od najznačajnijih ustanova u gradu Požegi i cijeloj Požeštini – kaže nam dobro upućeni izvor iz požeškog pravosuđa koji zbog okolnosti tih zbivanja želi ostati anoniman.

Služeći se novinarskom dovitljivošću došli smo u posjed nekoliko zanimljivih dopisa koje su navodno zaposlenici požeške Stalne službe, znači suci i ostalo osoblje, uputili ministru pravosuđa i požeško-slavonskom županu upozoravajući ih na pogubnost tog poteza kojega mnogi smatraju skandalom i velikim pravosudnim promašajem.

-Županijski sud u Slav. Brodu čini sada 11 sudaca iz Požege koji još rade u Stalnoj službi Požega, zatim predsjednik suda i tri suca iz Broda uz jednu sutkinju iz Županje od čega jedan brodski sudac sredinom ove godine po sili zakona odlazi u mirovinu dok još jedna sutkinja može raditi ukupno još dvije do tri godine – upozoravaju požeški suci i djelatnici Stalne službe.

Podsjećaju da povijesno od prve polovine 18. stoljeća djeluje u Požegi sud takve razine, tada je osnovan i zatvor što je činilo kaznenopravnu cjelinu, te da se zadnjih desetak godinu pokušava narušiti ova kompaktnost ne vodeći pri tom računa o materijalnim troškovima (ponajviše zbog prijevoza osoblja u Brod), kao ni o tradiciji. Stoga su od nadležnih zatražili da se cjelokupna situacija razmotri i donese razumna odluka tim  prije što Požega ima kvalitetnu zgradu suda, pet penalnih ustanova, probacijski ured, te vrhunske suce koji u sadašnjem trenutku rješavaju 80 posto predmeta slavonskobrodskog suda.

U Požegi se nalazi istražni zatvor pa se sada svakog mjeseca obavlja oko 30 bespotrebnih vožnji pritvorenika u Brod što stoji dosta novca. Ranije je u Brod bez potrebe preseljeno Županijsko državno odvjetništvo za koje se plaća najam zgrade(!) dok istovremeno u bivšem požeškom odvjetništvu prostori zjape prazni!

Mišljenja se stručnjaka da Hrvatska nije toliko bogata država za stvaranje ovakvih troškova jer je čest slučaj da se pritvorenik prevozi u Brod gdje ga saslušava sudac iz Požege, a optužbu zastupa državni odvjetnik opet iz Požege što znači da svi troje putuju tamo umjesto da se to obavi u Požegi.

Gledajući zemljopisno Požega je smještena središnje između Broda i Nove Gradiške jer unatoč činjenici da Brod ima više stanovnika cijela bivša općina Nova Gradiška, kao i Požeško-slavonska županija bliži su Požegi pa joj gravitira dvadesetak tisuća ljudi više no Brodu.

-U Požegi žive kazneni suci, a ne u Brodu, požeški sud ima reprezentativnu vijećnicu za suđenja, a Brod nema, u Požegi su kaznionica i zatvor čime je logično da tu bude i sudac izvršenja kazni, požeški sud ima uvjete tj. ograđen prostor za ulazak i odlazak pritvorenika iz zgrade, a k tomu zgrada suda u Brodu je stotinjak metara od državne granice što nije slučaj niti u jednoj državi i predstavlja sigurnosni problem.

Alojz Tomašević, požeško-slavonski župan

-Upoznat sa tom situacijom, razgovarat ćemo sa ministrom pravosuđa da se nađe najbolje rješenje – kazao nam je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i najavio aktivnosti kako bi se barem zadržalo postojeće stanje.

Mnogi se ne mogu oteti dojmu da iza ovoga stoji „osveta“ jer je za predsjednika Županijskog suda u Brodu izatrana osoba protiv koje su bili svi požeški suci.

Upite u vezi ovog problema uputili smo Ministarstvu pravosuđa i predsjedniku Županijskog suda u Slavonskom Brodu, a objavit ćemo nakon što nam pristignu.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: