Nakon momačke večeri Mate Marčinkovića sa 200 osoba uz dvije pečenke, te još dvije za rabotu na drvenim ražnjevima je još devet prasaca i 7 janjaca /FOTOGALERIJA/

Nekada su Slavonci znali reći da je važnije imati dobrog komšiju nego bilo što drugo, a upravo to se potvrdilo ovih dana u Trnovcu gdje obitelj Ilije i Marice Marčinković ženi sina Matu(26) tehničara telekomunikacija koji četiri godine radi u Njemačkoj, pa su se brojni rođaci i susjedi, njih više od 30, sjatili u njihovo dvorište kako bi pripremili, na  način kako se nekada radilo, momačku večer i svadbu koja će u dvorani Honda okupiti 400 uzvanika. Slično je i kod obitelji mladenke u Radovancima gdje domaćini Vlado i Nada Franić udaju kćer Martu.

-Dvije pečenke smo ispekli na okupljanju rabote početkom tjedna da imamo šta jesti dok se sve priprema, te još dvije za momačku večer – kaže mladoženja Mato dodajući da se okupilo više od 200 prijatelja i rođaka zabavljajući se uz grupu Estrada, koja će svirati i svadbu!  

Kada smo ih posjetili u vrtu iza kuće istovremeno se na drvenim ražnjevima peklo osam pečenki, te još jedna posebno, a još će ispeći sedam janjića. Četiri pečenke svaka po sedamdesetak kilograma namijenjene su za svatove u dvorani, a pet za milošće brojnoj rodbini koje imaju Marčinkovići u ovom kraju.

I dok se muškarci „bore“ sa otvorenom vatrom kraj koje su brojne životinje u vodoravnom  položaju žene spravljaju 1200 listova kiselog kupusa za sarmu, te pripremaju domaće kolače koje smo i kušali i to slavonske što kažu „u kvas“!

Žene nam kažu da je sav posao na onima starijima jer mlade odmaraju nakon izgubljene noći na momačkoj večeri. Na svima je vidljiv umor jer je prethodna noć bila naporna. Ali to nije bio razlog da se vesele i zapjevaju uz harmoniku koju je zasvirao njihov kum Slavko Davidović iz Vetova, porijekom iz okoline Kotor Varoša kao i Marčinkovići.

-Išao sam leći u pola pet, a ustao se u pola sedam, no i danas je jako ugrijalo- priča nam Ilija, umirovljeni vozač autobusa koji se sada zabavlja sa četiri lijepa konja u štali, te još ponekom domaćom životinjom i malo vrta.

Tako je u našoj Slavoniji jer ljudi kažu da ne treba žaliti čovjeka koji gradi kuću ili ženi sina. Susjedi i rođaci mladoženje su to pokazali djelom jer su do trenutka pečenja 9 pečenki za svadbu popili čak 35 gajbi piva! Do o drugim pićima ne govorimo.

Foto: D. Krstanović

0 Comment