Nakon izbora Tihomir Aleksić prozvao grad Požegu zbog (ne)suradnje!

Autor: DK

POŽEGA – Na današnjoj konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća srpske nacionalne manjine grada Požege za predsjednika je izabran Tihomir Aleksić, a za njegovog zamjenika izabran je Gojko Nenadović.

U vijeće je na nedavnim izborima izabrano 15 članova, Mladen Mirković, Boris Vujasinović, Vidomir Gavrić, Đurđica Aleksić, Gojko Nenadović, Borivoj Miljević, Mile Vukajlija, Željko Rajčević, Branka Bosanac, Dragan Gajić, Tatjana Pavičić, Radojka Kovačević, Tihomir Aleksić, Ljubomir Gnjatović i Sretko Ignjatić. Svi nazočni članovi su jednoglasno izabrali predsjednika i njegovog zamjenika koji su se nakon sjednice osvrnuli na određene probleme i (ne)suradnju sa aktualnom gradskom vlašću na čelu sa gradonačelnikom Vedranom Neferovićem.

– Nadam da će suradnja s gradom biti bolja nego što je do sada bila. Desilo se i to do sada da smo protjerani iz Kazališta kada je trebalo biti kulturno obilježavanje 10 godina Vijeća kako u Županijskog tako i gradskoga. Nakon toga je došlo do smanjenja sredstava od 75 do 80% ovisno kako se računa sredstava za rad Vijeća. Nakon što su nam sredstva bila smanjena za 75% aktivirala se i Pučka pravobraniteljica. Nakon prvog pisma nije joj se odgovaralo jer se su se čekali izbori, čekalo se da se konstituira novo Vijeće. U međuvremenu stiglo je i drugo pismo Pučke pravobraniteljice koja se zainteresirala za slučaj i što se to dešava u gradu Požegi, zašto se smanjuju financijska sredstva. Moram napomenuti da nije samo gradsko Vijeće srpske nacionalne manjine bilo uskraćeno za sredstva nego je bila uskraćena i Srpska pravoslavna Crkva za sredstva. Tek nakon pisma Pučke pravobraniteljice grad Požega je dao simboličnih 30 tisuća kuna Srpskoj pravoslavnoj Crkvi da izvedu radove koji su bili potrebni – rekao je u nastupnoj izjavi po izboru za predsjednika Gradskog vijeća srpske nacionalne manjine grada Požege Tiho Aleksić.

Aleksić napominje kako će mu biti jedan od prioriteta da odgovori pučkoj pravobraniteljici i da ju uputi na sve što se dešava, a kako je rekao sa svime će upoznati i Vladin ured za ljudska prava koji se također zainteresirao za događanja u Požegi.

-Napisati ću onako kako je, ja se držim onog što je rekao pokojni patrijarh Pavle ” Neka vam riječi budu blage,a dokazi čvrsti” – dodao je Aleksić i naglasio kako iz proračuna za ovu godinu treba dobiti “na jedvite jade” 50 tisuća kuna.

-S obzirom na to kada se uzme Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina koji nalaže šta se sve mora administrativno pokrivati i sve ostalo, minimalan iznos je negdje oko 90 tisuća kuna – rekao je Aleksić

Uloga svih vijeća na županiji, gradovima i općini je definirana Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih .manjina RH koji je donesen 2003. godine a Vijeća djeluju kroz svoj Statut.

-U praksi primjerice znači da možemo predlagati imena trgova,ulica, pomaganje u infrastrukuri, rješavanje problema u mjesnim odborima i sl. – dodao je Aleksić i istakao kako se po zadnjem popisu, što je vrlo diskutabilno, 2011. godine spominje broj od 1222 izjašnjenih pripadnika srpske nacionalne manjine u gradu Požegi.

-Kada je bilo glasovanje tu je bila brojka od 1.278, ali moramo uzeti u obzir da je 2011. brojka bila 1.800. Mi raspolažemo s brojkom, u suradnji sa Srpskom pravoslavnom Crkvom, što je vidljivo iz podataka iz krštenice da se radi da ima oko 3.500 duša u ovom gradu koji ovdje žive i rade – zaključio je Aleksić.

Možda malo smirenijim i pomirljivijim tonom o prošloj i budućoj suradnju govorio je Gojko Nenadović, zamjenik predsjenika Gradskog vijeća srpske nacionalne manjine grada Požege.

-Rekao sam da želim bolju suradnju, za probleme ne bi želio paliti vatru. Da problema ima kao primjer navodim to što nismo mogli dobiti Kazališnu dvoranu za našu proslavu 10. godišnjice, na što se grad se oglušio, nije nam dozvolio tu dvoranu i predlagao je zgradu Kaznenog zavoda i ostala mjesta koja nismo htjeli prihvatiti. Nakon mjesec dana, udruga Srijemaca u toj istoj sali održala svoje okupljanje. To nas je strašno uvrijedilo i ponizilo jer kao što sam i sam rekao na samom početku mi smo ovdje dugo godina, dugo živimo, nikuda nismo otišli, za nas je Hrvatska domovina u punom smislu – rekao je Nenadović te naglasio kako razloge ne dobivanja dvorane treba pitati “njih”.

Na konstituirajućoj sjednici bio je nazočan gradonačelnik grada Požege Vedran Neferović, predsjednik Gradskog vijeća Nino Smolčić i zamjenik požeško-slavonskog župana Miroslav Grozdanić.

 

 

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: