Nakon 20 operacija mladi Kutjevčanin ne može se liječiti javnim sredstvima iako je obitelj donirala opremu vrijednu 200 tisuća kuna, a sada trebaju dati još 300 tisuća!

Autor: Jelenko Topić

Mladi Kutjevčanin Ivan Jabmrek(19) od rođenja boluje od Osteogenesis imperfacte i do sada je imao 20 operativnih zahvata od kojih su dva posljednja bila u  bolnici Sveta Katarina.

Osteogenesis imperfecta je nasljedni poremećaj proteina koji uzrokuje difuznu abnormalnu krhkost kostiju, povećan obujam pokreta zglobova i druge poremećaje.

-Prvu operaciju obavio je kada sam imao 18 mjeseci prof. dr. Darko Antičević, ali sa rastom su se pojavili problemi jer je Kiršnerov čavao kao posljedica male gustoće mojih kostiju, počeo probijati kost zbog čega je taj liječnik obavijestio moje roditelje da je potreban poseban medicinski komplet pomoću kojega se ugrađuju prolongirajući čavli namijenjeni da prate rast kostiju – kaže nam Ivan Jambrek.  Roditelji su se obratili vodstvu Kliničkog bolničkog centra Šalata u Zagrebu radi kupovine tog kompleta, no taj je zahtjev odbijen, pa su oni izdvojili oko 200 tisuća kuna za tu opremu i darovali navedenoj ustanovi nakon čega su pomoću njega operirani brojni pacijenti s istom bolešću.

-Odlaskom prof. Antičevića iz KBC Šalata oni ostaju bez kvalificirane osobe za take zahvate, a isti liječnik mi je je obavio dvije operacije u Klinici za dječje bolesti(Klaićeva)- nastavlja nam oboljeli Ivan koji se kreće pomoću invalidskih kolica i ovisan je stalnoj pomoći ukućana.

Čudno je da su njegovi roditelji dok je više puta tijekom operacije boravio u KBC Šalata morali plaćati 270 kuna dnevno jer su tu boravili kao pratnja.

-Slučajno su saznali da to plaćanje nije obavezno onima koji su pratnja djetetu s posebnim potrebama što im nitko nije rekao – ističe mladi Jambrek. Ta spoznaja ih je duboko uvrijedila jer navedena bolnica zapošljava psihologa i drugo stručno osoblje koje treba uputiti roditelje kako da ostvare svoja prava. Ivan nam nadalje tvrdi da Klinika za dječje bolesti nije odgovarajuća prostorom za liječenje pacijenata sa ovako teškom dijagnozom zbog nemogućnosti kretanja sa kolicima.

-Nakon liječenja u Sv. Katarini koje snosimo sami puni nade roditelji i ja obratili smo se Ministarstvu zdravstva i Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje kako bi meni i drugoj djeci odobrili daljnje liječenje od iste bolesti, ali su oni odbili s obrazloženjem da se zahvati obavljaju u KBC Šalata na opremi koju su darovali moji roditelji – požalio nam se na kraju Ivan Jambrek.

Njegovi roditelji su uputili tumačenje da su oni kupili taj komplet, a uz to i mišljenje liječnika, koji smatraju da je navedena oprema zastarjela.

Stoga je obitelj Jambrek i nadalje osuđena na enormne troškove liječenja koji se sada penju na čak 300 tisuća kuna iako se to svuda u svijetu obavlja iz sredstava javnog sustava zdravstva.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek