Najviše problema zbog nezaposlenosti i ostvarivanja prava manjina

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA – Na području Požeško-slavonske županije prema zadnjem popisu stanovništva među ostalim narodima živi 4.680 Srba što je šest posto ukupne populacije. U odnosu na zadnjih 10 godina i pored povratka izbjeglih i raseljenih, brojčano je sada manje gotovo tisuću stanovnika srpske nacionalnosti ili 17 %. Na prostorima današnje županije prije rata je živjelo oko 22,5 tisuće srpskog stanovništva što je gotovo 23 posto tadašnjeg ukupnog stanovništva. Danas je to jedna petina ondašnje populacije. Na žalost depopulacija se bilježi i u ukupnom stanovništvu županije, a prosječna starost stanovništva je 41 godinu ili gotovo tri godine više  no 2001. godine. O aktualnom stanju i problemima žitelja srpske narodnosti na ovim prostorima razgovarali smo sa zamjenikom požeško-slavonskog župana iz redova srpskog naroda Miroslavom Grozdanićem.

-Zajednički problem svih je nezaposlenost, a taj problem kada je u pitanju srpska zajednica još izraženiji – kaže nam Grozdanić i dodaje da manjine participiraju u predstavničkim i izvršnim tijelima lokalne i regionalne samouprave, no nema značajnijih pomaka u zapošljavanju i razmjernoj zastupljenosti u tijelima državne uprave, policiji, pravosuđu.

Proces obnove kuća povratnicima na ovom području je praktično završen, još su preostali pojedinačni slučajevi rješavanja.

-Tu je problem što je dio vlasnika obnovljenih kuća, a koji ne žive u kućama dobio tužbe i od njih se traži da vrate uložen novac s pripadajućom kamatom. Neki su od njih i pokušali živjeti, bili u kućama godinu ili dvije, ali zbog egzistencijalnih problema morali su otići – nastavlja Miroslav Grozdanić i kaže da je to Zakonom je konačno riješeno, oslobođeni su povrata novca, pa sada traje proces podnošenja za vraćanje i sl.

Takvi propisi su bili i 1996. godine pri donošenju Zakona o obnovi, ali njihova primjena putem državnog odvjetništva je krenula tek oko 2005. godine, pa je osjećaj da to ima nacionalni predznak.

-Poseban problem je stambeno zbrinjavanje bivših nositelja stanarskih prava jer je proces kasnije počeo, dosta je spor i još uvijek traje – naglasio je zamjenik župana M. Grozdanić. Tako u Pakracu već praktično 3 godine stoji izgradnja stambene zgrade u kojoj je predviđeno 25 stanova za bivše nositelje tih prava iako je to obećano prije skoro punih 5 godina, a sve se odugovlači zbog navodnog nedostatka novca.

Na području županije većina povratničkih naselja su elektrificirana, ali je još uvijek osam naselja bez struje, od toga u 3 naselja stanovništvo stalno živi, u nekima gotovo i punih 10 godina bez struje.  To ulaganje stoji tri do četiri milijuna kuna, a zadnja elektrifikacija povratničkih naselja je obavljena prije gotovo 8 godina. Žitelji tih sela željno čekaju struju.

U području cestovne infrastrukture, uložena su značajna sredstva u državne, županijske, pa i lokalne ceste, dok još uvijek prisutan problem s rješavanjem dijela nerazvrstanih cesta, pogotovo do povratničkih naselja.

– To je teže rješivo bez podrške i uključivanja Vlade RH, zbog skromnih proračuna općina i gradova, ponekad je upitno i samo održavanje ovih prometnica – dodaje Grozdanić i podvlači  probleme u vodoopskrbi, naročito u ljetnom razdoblju i to na području Pakraca i Lipika gdje je zbog nestašice vode dolazilo i do češćih redukcija. Ovaj problem je vidljiv i kod lokalnih seoskih vodovoda, koje su mještani samostalno izgradili prije 30, pa i više godina, te su ponegdje potrebni i značajniji zahvati u rekonstrukciji.

U odgoju i obrazovanju na materinjem jeziku i pismu, ponovo je pokrenuta dodatna nastava po C modelu u pakračkoj Osnovnoj školi Braća Radić, za sada sa desetak učenika.

-I dalje je prisutan problem da se roditelji jednostavno boje upisati djecu, stoga je u ovome dijelu neophodna pomoć kroz kampanju zagovaranja koju bi trebalo provesti resorno ministarstvo. Sada se nastava njegovanja srpskog jezika i pisma održava po tzv. C modelu i to dva sata tjedno, a za petnaestak mališana omogućen je i odlazak na Ljetnu školu jezika koju organizira SKD Prosvjeta iz Zagreba i to u odmaralište pakračkog Crvenog križa na Viru.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: