Najšokica Mihaela Galović, najšokac Ivan Kesić, a najšokačkiji stol Mladena Itraka (FOTO GALERIJA)

Autor: Jelenko Topić

DSC_1108ZAGRAĐE – Kulturno-umjetničko društvo Zagrađe u tom je selu po 16. put organizirao svoju priredbu Graničarsko šokačko sijelo na kojoj je prikazano bogatstvo nošnji i običaja, te gastronomije kakvu je nekada pripremao taj kraj.

Predsjednica KUD Zagrađe Ljubica Sentić pozdravila je više stotina sudionika priredbe, te uručila poklone gradonačelnici Pleternice Antoniji Jozić, požeško-slavonskom županu Alojzu Tomaševiću i saborskom zastupniku Franji Luciću.

-Nastavili smo tradiciju naših otaca i pokazali što Slavonija ima, stoga neka ova slavonska duša i nadalje stoljećima čuva ono što su nam ostavili naši stari- poručio je župan Tomašević. Pokrovitelj sijela bio je grad Pleternica.

-Ova priredba je na ponos našeg graničarskog šokačkog kraja, a ovako na najbolji način prenosimo običaje i tradiciju na buduće generacije – kazala je gradonačelnica Jozić.

Najšokačkijim stolom sa izvornim jelima i starim načinom postavljanja trpeze proglašen je onaj Mladena Itraka, predsjednika uprave d.d. Kutjeva u čijem su društvu bili Lucić, Tomašević, gradonačelnica Jozić i predsjednik Županijske skupštine Marijan Aladrović. Tortu kao nagradu im je uručio Ivan Rotar, najdugovječniji folkloraš pleterničkog kraja.

Najšokicom po ljepoti i nošnji proglašena je Mihaela Galović iz Zagrađa, a najšokcem Ivan Kesić iz Požege. Nagrade su im uručili gradonačelnica Jozić i sabornik Lucić.

Kroz cjelovečernji program nastupili su požeški tamburaši Posegana, a priređena je bogata tombola.

Domaćin priredbe Franja Ančurovski u čijoj dvorani je održana, zajedno sa sinovima Igorom, Vinkom i Hrvojem za svoj stol i prijatelje pripremio je iznenađenje donijevši pred ponoć na stol vruće janje koje su svi konzumirali i do kidanjem mesa tj. bez pribora za jelo.

/Foto: D.Mirković /

Više iz kategorije