Najšokica Mihaela Galović, najšokac Ivan Kesić, a najšokačkiji stol Mladena Itraka (FOTO GALERIJA)

Autor: Jelenko Topić

DSC_1108ZAGRAĐE – Kulturno-umjetničko društvo Zagrađe u tom je selu po 16. put organizirao svoju priredbu Graničarsko šokačko sijelo na kojoj je prikazano bogatstvo nošnji i običaja, te gastronomije kakvu je nekada pripremao taj kraj.

Predsjednica KUD Zagrađe Ljubica Sentić pozdravila je više stotina sudionika priredbe, te uručila poklone gradonačelnici Pleternice Antoniji Jozić, požeško-slavonskom županu Alojzu Tomaševiću i saborskom zastupniku Franji Luciću.

-Nastavili smo tradiciju naših otaca i pokazali što Slavonija ima, stoga neka ova slavonska duša i nadalje stoljećima čuva ono što su nam ostavili naši stari- poručio je župan Tomašević. Pokrovitelj sijela bio je grad Pleternica.

-Ova priredba je na ponos našeg graničarskog šokačkog kraja, a ovako na najbolji način prenosimo običaje i tradiciju na buduće generacije – kazala je gradonačelnica Jozić.

Najšokačkijim stolom sa izvornim jelima i starim načinom postavljanja trpeze proglašen je onaj Mladena Itraka, predsjednika uprave d.d. Kutjeva u čijem su društvu bili Lucić, Tomašević, gradonačelnica Jozić i predsjednik Županijske skupštine Marijan Aladrović. Tortu kao nagradu im je uručio Ivan Rotar, najdugovječniji folkloraš pleterničkog kraja.

Najšokicom po ljepoti i nošnji proglašena je Mihaela Galović iz Zagrađa, a najšokcem Ivan Kesić iz Požege. Nagrade su im uručili gradonačelnica Jozić i sabornik Lucić.

Kroz cjelovečernji program nastupili su požeški tamburaši Posegana, a priređena je bogata tombola.

Domaćin priredbe Franja Ančurovski u čijoj dvorani je održana, zajedno sa sinovima Igorom, Vinkom i Hrvojem za svoj stol i prijatelje pripremio je iznenađenje donijevši pred ponoć na stol vruće janje koje su svi konzumirali i do kidanjem mesa tj. bez pribora za jelo.

/Foto: D.Mirković /

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot