Najeminentniji domaći i međunarodni stručnjaci 10. godinu za redom na stručno edukacijskom simpoziju “Štamparovi dani” u Pleternici: “Glavna tema simpozija promocija zdravlja”

Autor: D.K.

S razlogom ima biti više nego ponosan aktualni predsjednik Udruge narodnog zdravlja Andrija Štampar dr. Ivan Vukoja, mladi internist-gastroenterolog u požeškoj bolnici, za kojeg se može reći da je začetnik i tvorac brojnih javnozdravstvenih akcija te stručnih skupova i simpozija iz područja zdravstva. U organizaciji Udruge narodnog zdravlja Andrija Štampar, pod njegovim vodstvom, ovih će se dana održati, od 6. do 9. prosinca 2018. godine jubilarni 10. stručno edukacijski simpozij Štamparovi dani. Radi se trodijelnom simpoziju koji se iz godine u godinu održava u okolici Brodskog Drenovca, rodnog mjesta Andrije Štampara.

-Aktivnosti ovogodišnjih Štamparovih dana prepoznale su uz jedinice lokalne i regionalne samouprave te Hrvatska turistička zajednica, Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva te Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, uz pokroviteljstvo Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti – rekao nam je u uvodnom razgovoru dr. Vukoja naglašavajući kako je jedna od etapa simpozija radionice prevencije međuvršnjačkog nasilja među osnovnoškolskom djecom, koje će se održati 7. prosinca 2018. godine u Osnovnoj školi Kaje Adžića Pleterničanina u Pleternici te satelitski simpozij Budi cool, ne budi bully te da te aktivnosti imaju za cilj podizanje svijesti osnovnoškolske djece o međuvršnjačkom nasilju, oblicima nasilja, posljedicama nasilja te stjecanju poželjnih oblika ponašanja što će u konačnici dovesti do smanjivanja prevalencije međuvršnjačkog nasilja.

-U drugoj će etapi sudjelovati educirani studenti i mladi liječnici te će stanovništvu s područja općine Velika te gradova Požege i Pleternice mjeriti krvni tlak, lipide i glukozu u krvi te ih anketirati o kvaliteti života i življenja – nastavlja dr. Vukoja pozivajući sve građane da se odazovu preventivnoj javnozdravstvenoj akciji, koja će se u Požegi, Pleternici i Velikoj održati u petak 7. prosinca 2018. godine od 11:00 do 13:00 sati.

U Velikoj će se održati i satelitski javnozdravstveni simpozij te satelitski simpozij zdravstvenog turizma koji će obuhvatiti je predavanja s fokusom na zdravstveni turizam. Na simpoziju će sudjelovati pomoćnik Ministra zdravstva Republike Hrvatske dr.sc. Mate Car i dekan Veleučilišta u Šibeniku Ivan Malenica uz druge stručnjake iz područja zdravstvenog turizma, a ulaz za zainteresirane građane je slobodan uz prethodnu prijavu na e-mail udruge (udrugastampar@gmail.com).

-Simpozij Zdravi stilovi života održat će se 7. prosinca 2018. godine s početkom u 18:30 h u Veleučilištu u Požegi sa sesijom o karcinomu dojke na kojoj će uz eminentne stručnjake iz ovog područja sudjelovati i predsjednica Europa Donna-e doc.dr.sc. Vesna Ramljak, na koji je ulaz za zainteresirane građane također slobodan – istakao je dr, Vukoja nastavljajući prezentirati bogat program “Štamparovih dana”.

-Svečano otvorenje simpozija je 8. prosinca 2018. godine u 10:00 h u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici Pleternica nakon čega će Udruga narodnoga zdravlja Andrija Štampar podijeliti posebne zahvalnice zaslužnima povodom 130. godina rođenja i 60. godina smrti akademika Štampara te 10. jubilarnih Štamparovih dana. Glavna tema simpozija je promocija zdravlja koja je posebno važna u vremenu globalnih društvenih, ekonomskih i socijalnih kriza koje dodatno ugrožavaju psihofizičko stanje pojedinaca, obitelji i društva. Svrha simpozija su obrade najčešće kronične nezarazne bolesti uz zdrave stilove života koje se tiču zdrave prehrane i tjelovježbe, a poseban osvrt će biti na cjelovitom pristupu čovjeku i medicini kroz jedinstvenost četiri dimenzije, psihofizičke, duhovne i socijalne – naglašava dr. Vukoja zaključujući kako će u sesijama o kolorektalnom karcinomu, HPVu, neurološkim oboljenjima, kineziologiji i bolestima kretanja te pretilosti u dječjoj dobi sudjelovati najeminentniji domaći i međunarodni stručnjaci.

Prema pristiglim prijavama to je najveći simpozij do sada, s više od 200 prijavljenih domaćih i međunarodnih sudionika, čime se Udruga narodnog zdravlja Andrija Štampar snažno pozicionirala na znanstvenoj karti Požeštine i šire.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot