Najbolju slavonsku kraljicu stola priredila članica KUD-a Bektež, a titula za najljepši stol pripala članovima Zavičajnog KUD-a Rama Pleternica /FOTOGALERIJA/

Autor: S.P./D.K.

POŽEGA – Održana je još jedna gastro manifestacija u organizaciji Tjednika Kronika požeško-slavonska u Požegi, peta, jubilarna, “Sarmijada”. Među brojnim uzorcima sarme koji su se našli na ocjenjivanju pred komisijom najboljom je proglašena sarma KUD-a Bektež iz Bekteža, koju je pripremila članica tog društva Marica Maksimović Šutalo. Najljepši stol uredili su članovi Zavičajnog KUD-a Rama iz Pleternice, a domaćicom koja je svoju sarmu komisiji najbolje predstavila proglašena je Slavica Kruljac članica KUD-a Požeška dolina.

blankTek male su bile nijanse koje su i ovog puta odlučivale o pobjednicima jer dobra je bila sarma i mlade Kristine Sušilo iz Rešetara koja je osvojila drugo mjesto, ali i ona, “bakina sarma” koju je prezentirao Karlo Ristić iz Požege. Kraljica slavonskog stola – sarma, nadahnula je majstorice i majstore i na kreativna rješenja pa su dodijeljena priznanja za posebne vrste sarme – Poljoprivredno prehrambenoj školi za posnu sarmu, Zavičajni KUD Rama Pleternica za sarmu s ovčjim mesom u listu raštike, članicama Etno skupine Brestovac Katarini Gagić za sarmu u krumpiru i Mariji Pešut za vegetarijansku sarmu te članovima KUD-a Bektež za jedinstvenu sirovu sarmu.

blank-Zadovoljni smo jer i ova jubilarna 5. Sarmijada uspješno je istaknula sarmu kao našu, slavonsku kraljicu stola. Odziv je vrlo dobar, pa iako ima manje kulturno-umjetničkih društava, počele su nam dolaziti udruge i institucije pa imamo Udrugu branitelja, Poljoprivredno-prehrambenu školu sa svojim kuharima, Zajednicu žena HDSSB-a te etno skupine koje se sve više osnivaju. Predstavljeno je 18 sarmi u širokoj paleti i potvrdili smo još jednom kako je sarma jelo koje zaslužuje posebno mjesto u turističkoj i gastro ponudi ovog kraja – naglasio je organizator Vladimir Protić. Sarmijada je održana uz potporu Grada Požege, a vesele majstore i majstorice sarme te njihovo društvo pozdravio je prigodnim riječima gradonačelnik Darko Puljašić koji je dodijelio nagrada i priznanja.

-Bogatstvo Slavonije ono je čime se posebno ponosimo, ono što moramo čuvati i prezentirati a dio tog bogatstva ste i vi, vrijedni čuvari žive tradicije. Današnja manifestacija potvrda je kako običaje možemo ne samo pamtiti, čuvati već i razvijati. Grad Požega i dalje će biti podrška ovakvim aktivnostima, no svakako ćemo vas, kulturno-umjetničke entuzijaste, uključiti i u nove događaje koji će obogatiti turističku ponudu te tako osigurati ne samo još kvalitetniju prepoznatljivost već i brži gospodarski razvoj ovog područja – naglasio je gradonačelnik Puljašić.

Foto: D. Mirković

blank
Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:



Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića