Najbolju rakiju od kajsija proizvela požeška Destilerija Šimić, a Požežanin dr. sc. Borislav Miličević bio na čelu stručnih povjerenstava

Autor: Jelenko Topić

Obrt Romić iz Osijeka s rakijom travaricom i Destilerija Bilušić iz Zagreba s likerom od višnje šampioni su ovogodišnjeg, 17. ocjenjivanja kvalitete rakija i likera održanog u Semeljcima kraj Đakova, a organizirali su ga Županijska gospodarska komora Osijek i Prehrambeno- tehnološki fakultet iz Osijeka u suradnji s Općinom Semeljci.

Od 72 rakije koje su imali na ocjenjivanju, 27 je dobilo zlatnu medalju, 22 srebrnu i isto toliko brončanu medalju. Od 47 likera, njih 21 je zaslužio zlatno odličje, 17 srebrno i devet brončano. Od sedam ginova – četiri su zlatna.

Najbolju rakiju od dunje proizvela je Udruga UPRIV iz Kneževih Vinograda. Jabukovaču najbolju ima Wild boar distillery iz Petrinje, dok je Destilerija Šimić iz Požege osvojila prvo mjesto za najbolju rakiju od kajsija, a najbolji medni liker proizveo je OPG Berislav Barbarić iz Iloka.

Predsjednik ocjenjivačkih povjerenstava bio je poznati stručnjak u toj oblasti prof.dr.sc. Borislav Miličević iz Požege, koji je i dogradonačelnik ovog grada.

Među šljivovicama bilo je 13 uzoraka registriranih proizvođača, dok je rakija od kruške bilo devet. Veliko umijeće je proizvesti rakiju dunjevaču, te veseli podatak da je ocjenjivano osam takvih rakija, a zlatne medalje osim pobjednika iz Kneževih Vinograda, osvojila je i destilerija Šimić.

Bila je tu i rakija od marelice ili kajsije. Što je ispravno? Kategorija je ista i neki ju zovu marelicom, a u Slavoniji, Srijemu i Baranji tradicionalno je to naziv kajsija. No kako bilo, zlatne medalje osim pobjednika koji je iz Požege, najsjajnijim odličjem okitili su se i Poljoprivredni obrt Zorić iz Erduta i Obrt Romić iz Osijeka.

Među ocjenjivanim ginovima su bili oni proizvodeni u Poreču, Đakovu, Kaptolu, Virju, Osijeku.

image.png

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek