Najbolji riblji paprikaš Tutića iz Oriovca, druga su vina Markota, a treći Osječanin (FOTO GALERIJA)

Autor: Jelenko Topić

PLETERNICA – Udruga za očuvanje tradicija „Čoraci“ pod pokroviteljstvom grada Pleternice i Turističke zajednice grada, a uz potporu brojnih sponzora organizirala je na Trgu Zrinskih i Frankopana tradicionalnu gastronomsku priredbu „Fišijada“ koja je ove godine okupila čak 65 ekipa za kuhanje ribljeg paprikaša s područja Slavonije i Baranje. Tako je ova „Fišijada“ postala jednom od najvećih na prostorima istočne Hrvatske!

-Za dobar fiš paprikaš potrebne su tri vrste ribe,domaći paradajz i nešto začina – istakao je Ivan Vukelić koji je kuhao za Udrugu dragovoljaca i veterana domovinskog rata grada Pleternice kojoj je predsjednik Tomica Perković, a  tu je bilo više njihovih članova. Slično  pričaju i drugi majstori ove slavonske delicije među kojima jer i Ivan Pavlović iz Slavonskog Broda.

-Imao sam uspjeha na ovakvim priredbama širom Slavonije, a mi kuhamo fiš ponajprije koristeći domaće povrće i začine, te ribu iz Posavine- kazao nam je Pavlović.

Još jedna braniteljska udruga je kuhala paprikaš i to UHDDR grada Pleternice na čelu sa predsjednikom Zvonkom Konjarikom gdje je majstor bio Ivan Tubić.

-Više vrsta ribe, slatka baranjska paprika i ljuta iz mojih Sulkovaca to je dovoljno za dobar riblji paprikaš dakako uz dosta iskustva majstora-ističe Tubić.

Ocjenjivački sud imao je mnogo posla zbog velikog broja skuhanih paprikaša. Pobjednik „Fišijade 2016.“ Iz Željko Tutić iz Oriovca, drugi je onaj kojega su skuhali članovi Grupe Vina Markota iz Pleternice, a treći Osječanina Davora Tomića, pa su njima pripale nagrade organizatora priredbe.

Na tom prostoru više stotina posjetitelja pohodilo je majstore,  ali i pratilo utakmicu između Hrvatske i Češke na velikom video zidu. Obišla ih je i pleternička gradonačelnica Antonija Jozić. Tu su bili i pripadnici Požeške građanske straže društva „Sveti Grgur“ iz Požege u svojim živopisnim odorama,a pucnjevima iz topa označili su početak natjecanja, proglašenje pobjednika i druge značajne točke zanimljivog programa.

Obiteljsko gospodarstvo Bello je postavilo ugostiteljski šator sa domaćim specijalitetima, ponajprije ribljima, među kojima je bio i šaran u rašljama, a nastupili su vrsni tamburaši „Satir“ iz Davora.

Nakon „Fišijade“ tu je održano zanimljivo natjecanje mjesnih odbora pleterničkog kraja koji su odmjerili umijeća u više disciplina drevnih sportova.

/Foto: D.Mirković /

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek