Najbolja kobasica Josipa Mitrovića, bijelo vino Matije Papratovića, a crno Stjepana Pavića (FOTO GALERIJA)

Autor: D.K.

DSC_0286LUKAČ – Početkom travnja postaje već pravilo kako se okupljaju mještani Lukača i donose na ocjenjivanje svoje proizvode, kobasice te bijela i crna vina, s kojima se diče i ponose. Tako je i ove godine u odnosu na prošlu godinu doneseno duplo veći broj uzoraka bijelog vina na ocjenjivanje, 19 bijelih i 5 crnih koje su kušali i ocjenjivali vrsni vinski stručnjaci, Ivica Perak i Deni Pavić. Što se tiče kobasica u prosjeku se donosi uvijek između 15 do 20 uzoraka, a ove je godine doneseno 16 uzoraka koje je bilo jako teško ocijeniti jer je ovogodišnja kvaliteta, slobodno se može reći, iznad svih očekivanja, a što se tiče vina prema bodovanju je dokazano da je kvaliteta vrhunska.

Dok su stručna povjerenstva odrađivala odgovoran posao gosti i uzvanici okupljeni u Vatrogasnom domu razmjenjivali su iskustva među kojima su uz domaćina, predsjednika Mjesnog odbora Lukač, Andriju Mitrovića bili i zamjenik požeško-slavonskog župana Željko Jakopović, predsjednica Gradskog vijeća Kutjeva Josipa Miličević i gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir.

Prema riječima predsjednika stručnog povjerenstva za vino Ivice Peraka od 19 uzoraka bijelog vina četiri su ocijenjena sa visokim ocjenama i to kao vrhunska dok je među crnima bilo kao vrhunsko bilo jedno ocijenjeno. tako je prva nagrada za vino pripala Matiji Papratović, dok su drugo i treće mjesto podijelili Zdravko Romanik i Krunoslav Prpić. Među crnim vinima pobjedu je odnio Stjepan Pavić, a iza njega su odmah bili Goran Škorvaga i Zdravko Romanik. Svima njima je plakete organizatora uručio gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir.

Stručnom povjerenstvu za kobasice bila je na iznenađenje visoka kvaliteta gotovo svih uzoraka-kobasica. Prema riječima predsjednika Povjerenstva Vjenceslava Hruške kvaliteta je iznad svih očekivanja, a odabrati ona tri najbolja je bilo jako teško jer su se ukupni bodovi četveročlanog povjerenstva kretali od 120-125. Ipak se povjerenstvo na kraju usuglasilo uz ponovljena kušanja i ocjenjivanja i donijelo svoju konačnu odluku. Prva nagrada je pripala Josipu Mitroviću, druga Matiji Papratovići, a treća Anadriji Mitorviću. Najboljima je plakete organizatora uručio zamjenik požeško-slavonskog župana Željko Jakopović.

Nakon službenog dijela svi gosti i uzvanici zadržali su se na druženju te su imali su priliku kušati proizvode kobasica i vina koji su ocjenjivani. Sve njih je nakratko posjetio i kutjevački vinski biskup Fio.

/Foto: D.Mirković /

Više iz kategorije