Nagrade za idejno rješenje požeškog glavnog trga najboljim radovima arhitekata donijet će ukupno više od 160 tisuća kuna, a poznato je tko će o tomu odlučivati

Autor: Jelenko Topić
Kako smo pisali objavljen je javni urbanističko-arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja rekonstrukcije Trga Svetog Trojstva u Požegi za koji je rok predaje radova 15. listopad ove godine. Natječaj je raspisao grad Požega koji će snositi troškove provedbe, a provoditelj je Udruženje arhitekata hrvatske (UHA) iz Zagreba. Prilikom slanja radova na omotnici u kojoj se nalazi rad ne smije biti napisano ime pošiljatelja. Očekivani završetak rada Ocjenjivačkog suda je mjesec dana nakon zaključivanja natječaja.

Za ocjenu radova imenovan je Ocjenjivački sud kojemu je predsjednik dr . sc. Alan Kostrenčić, dipl. ing. arh., ovlašteni arhitekt, te članovi izv. prof. Ivana Ergić, dipl. ing. arh. i Zlatko Uzelac, prof. ,  (predstavnik grada Požege), dok je zamjenica člana Iva Frank, dipl. ing. arh. Stručni savjetnici su dr. sc. Žarko Španiček(Konzervatorski odjel u Požegi) i dr. sc. Danko Markovinović, autor prometne studije, dok tehničku komisiju čine Maja Kireta, dipl. ing. arh., ovlaštena arhitektica i tajnica natječaja Dina Horvat, dipl. ing. arh.,  također ovlaštena arhitektica.

Radovima koji su stručno izrađeni i odgovaraju uvjetima određenim dokumentacijom za nadmetanje ocjenjivački sud će dodijeliti pet nagrada i to tako da je prva nagrada 66 tisuća kuna, druga 41,25 tisuća, treća 24,75 tisuća, četvrta 19,8 tisuća, te peta 13,2 tisuća kuna. Kriteriji po kojem će ocjenjivati radove su zadovoljenje programskih smjernica projektnog programa,– usklađenost rada s konzervatorskim uvjetima i smjernicama, zatim kvaliteta, jasnoća i prepoznatljivost urbanističko-arhitektonskog koncepta, suvremenost izričaja,  razumijevanje lokalnog identiteta (“kontekstulanost”) i afirmiranje povijesne memorije mjesta, nadalje reafirmacija javnog gradskog prostora, te funkcionalnost, estetske i oblikovne kvalitete predloženog rješenja, kao i  fleksibilnost korištenja prostora,  racionalnost, ekonomičnost i energetska učinkovitost rješenja u izvedbi i održavanju,  inovativnost u pristupu rješavanja zadatka i  provedivost rješenja. Procijenjena vrijednost provođenja natječaja sastoji se od nagradnog fonda i vrijednosti ugovora o javnoj nabavi usluge izrade projektno – tehničke dokumentacije i iznosi ukupno 947 tisuća kuna bez PDV-a. U tome na nagradni fond otpada 165 tisuća kuna, zatim 32 tisuće za naknadu radnim tijelima, te 750 tisuća za izradu projektno-tehničke dokumentacije.          

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88