Načelnik općine Coucy-le-Château iz Francuske Jean-Claude Dumont u posjetu Jakšiću

JAKŠIĆ – Veliku čast HKUD Slavonija Jakšić uz općinskog načelnika Ivicu Kovačevića imali su ugostiti načelnika općine Coucy-le-Château iz Francuske Jean-Claude Dumont i njegovu suprugu Danielle.

U listopadu ove godine članovi HKUD-a „Slavonija“ gostovali u Francuskoj i pristustvovali danima hrvatske kulture na sjeveru Francuske, u Coucy-le-Château. Upravo je g. Jean-Claude Dumont načelnik Coucyja najzaslužniji za organizaciju manifestacije „Dani hrvatske kulture“ na kojoj nastupaju gosti iz Hrvatske.

Naime, g. Dumont je tijekom rata u Hrvatskoj odigrao veliku ulogu za brojne potrebite i unesrećene. Imajući kontakte i prijatelje u Hrvatskoj, na samom početku rata, u Francuskoj je organizirao je lanac solidarnosti, upoznavajući svoje sumještane o stanju u Hrvatskoj. Pozivao je mnoge na djelovanje pa su brojni zainteresirani pripremali pakete koje je on o svom trošku dostavljao u Hrvatsku.

Odaziv je bio toliko velik da mu njegov automobil nije bio dostatan. Tako se 24. ožujka 1992. s prijateljima uputio prema Hrvatskoj – četiri vozila koja su prevozila 16 tona odjeće, hrane, lijekova. Bio je to prvi u nizu brojnih konvoja koja su stigla u Hrvatsku.

Ponukan situacijom i zainteresiranošću sumještana i prijatelja, Jean-Claude Dumont s prijateljima osniva udruženje „Amitié Coucy-le-Château Croatie (Prijateljstvo Coucy-le-Château Hrvatska)“ koje tada organizira brojne manifestacije i na taj način prikuplja sredstva za pomoć Hrvatskoj. Tako od 1998. godine organziriraju i spomenutu kulturnu manifestaciju „Dani hrvatske kulture“.

Jakšićani su ove godine boravili u Francuskoj pet dana, a u Coucyju i obližnjim gradićima bili su organizirani nastupi raznih društava, zborova i klapa.

Tijekom nastupa HKUD-a „Slavonija“ iz Jakšića gledatelji su ostavljali dobrovoljne priloge što je ujedno i razlog dolaska Jeana-Claude Dumonta i njegove supruge. U Jakšiću je bila prigoda da se Dumont sastane i sa Antunom Haramijom, dugogodišnjim prijatelj koji su se upoznali tijekom rata s obzirom da je jedan od spomenutih konvoja bio upućen i gradu Lipiku, a Haramija je u tom vremenu bio gradonačelnik.

Prijateljstva su to koja traju godinama i koja će trajati i dalje. Predsjednik HKUD-a „Slavonija“ Jakšić Dario Pažin, i načelnik Općine Jakšić, g. Ivica Kovačević, uputili su riječi hvale i zahvale g. Dumontu te su razmijenili i prigodne poklone. Druženje je popraćeno i pjesmom, a prigodno je završeno uz pjesmu „Ne dirajte mi ravnicu“, na hrvatskom i francuskom jeziku, uz želje da se ovakvi odnosi i druženja nastave i dalje, kako u Hrvatskoj tako i Francuskoj.

/Foto: L.P./

0 Comment