Na temelju krnjih informacija nismo imali pravo zadužiti buduće generacije!

Autor: Požega.EU

POŽEGA – Tiskovna konferencija gradonačelnika Požege Vedrana Neferovića, koju je održao u ponedjeljak, rezultirala je još jednom tiskovnom konferencijom koju su danas održale gradske vijećnice grada Požege, iz Kluba vijećnika SDP-a, Marija Užar i Tamara Puač koje su se također osvrnule na proteklu sjednicu Gradskog vijeće i kreditno zaduženje grada Požege koje je odobreno od strane većine glasova gradskih vijećnika.

Marija Užar

-Potaknuti zadnjom tiskovnom konferencijom gradonačelnika g. Vedrana Neferovića, dužni smo građanima grada Požege iznijeti razloge zašto nismo podržali kreditno zaduživanje budućih naraštaja ovoga grada. Prije svega, treba napomenuti da mi kao vijećnici SDP-a  podržavamo sve kapitalne investicije koji će poboljšati kvalitetu života građana ali koje imaju uporište u proračunu Grada. Zaduživanje podizanjem kredita u iznosu od 35 milijuna kn znači da ćemo u sljedećih 15 godina financirati i  kamatno zaduženje u iznosu od 13,5 milijuna kuna, što u konačnici iznosi 50 milijuna kuna – istakla je gradska vijećnica Marija Užar dodavši kako je ono što je izostalo, a bilo je bitno za raspraviti su projektne faze i troškovnici svakog pojedinačnog projekta.

Vijećnica Užar je bila nezadovoljna, kako je rekla, “sličicama” koje su bile dovoljne samo za vizualnu predodžbu budućeg stanja te nije predočena niti jedna financijska projekcija niti jednog projekta po fazama smatrajući kako su spomenute značajke trebale biti dostavljene zajedno s materijalima.

-Što i  na koji način će se potrošiti 12.5 milijuna kuna za uređenje Trga Sv. Terezije ili 8.7 milijuna kuna za gradski bazen ostalo je nedorečeno i upravo iz tog razloga nismo mogli poduprijeti ovako kreditno zaduživanje, već upravo suprotno, pokazati odgovornost raspolaganja gradskim novcem – rekla je Marija Užar naglasivši kako na temelju krnjih informacija nisu imali pravo zadužiti buduće generacije grada Požege.

Tamara Puač

Vijećnica Tamara Puač osvrnula se također na tiskovnu konferenciju gradonačelnika Neferovića za kojeg je rekla kako se, nakon što je prespavao, nakon tri dana, sjetio zahvaliti gradskim vijećnicima na „ odgovornom donošenju odluka i transparentnom iznošenju svojih ideja, prijedloga i kritika i korekcija.

-Možda je ipak malo prespavao, jer osobno smatram da je trebao sazvati tiskovnu konferenciju poslije posljednje sjednice održane u studenome i ispričati se jer ta sjednica nije prošla u kako on kaže demokratskom ozračju istakla je Tamara Puač i naglasila kako neodgovarajući na pitanja vijećnica oporbe, a prozivajući neke od njih zbog odjeće koju nose na sebi i da je to samo segment bahatosti i nedemokratičnosti na iznesene prijedloge, ideje i kritike

Proračun za 2016. godinu je vijećnica Puač nazvala listu želja kojeg naziva neutemeljenim koji  se prepisuje s nerealiziranim projektima već treću godinu za redom.

-Podržati proračun temeljen na kreditnim zaduženju je pravljenje ražnja, a zec je još u šumi. Temeljiti proračun na povlačenju sredstava iz europskih fondova je također ptica na grani, nikako u ruci, odnosno, nema novca u proračunu. Kandidirati projekt ne znači nužno i dobiti sredstva – dodala je Puač i nastavila kako stoje omjeri na godišnjoj razini rashoda i prihoda u Uredu za europske integracije o čemu bi se dalo pričati.

Ostaje i otvoreno pitanje koliko ima osiguranih sredstava iz projekata iz EU fondova, za koje vijećnica Puač tvrdi da ih nema još uvijek.

-Podržati proračun koji je bespotrebno opterećen plaćama dva dogradonačelnika, od kojeg jedan dogradonačelnik  ima izrazitu svrhu prvog, nazovimo, manekena grada je apsolutno neodgovorno prema svim građanima našega grada. Isto kao i naknade za dva potpredsjednika Gradskog vijeća. Zadužiti građane našega grada za gotovo 50 milijuna kuna koliko iznosi cijeli jedan izvorni proračun, apsolutno je neodgovorno od strane gradske vlasti isto kao što je neodgovorno opteretiti gradski proračun do 2035. godine – dodaje Tamara Puač pitajući se hoće li proračun moći servisirati bilo kakve investicije i da li će taj proračun moći podnijeti teret sufinanciranja projekta koji će se otvarati iz europskih fondova u kojem se mora osigurati minimalno četrdeset posto udjela u gradskom proračunu.

Više iz kategorije